A keni dëgjuar për Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së? Ja cfarë është dhe cfarë synon ajo

Bashkimi Evropian po kërkon të dekurajojë kulturën e modës së shpejtë në vendet anëtare.

Liderët në sindikatë u mblodhën dje (e mërkurë), për të diskutuar rregullat e propozuara rishtazi që do të kërkonin minimume të detyrueshme të fibrave të ricikluara, të ndalonin shkatërrimin e mallrave të pa shitura dhe të pakësonin lëshimin e mikroplastikës në mjedis, sipas Associated Press.“Të gjitha tekstilet duhet të jenë afatgjatë, të riciklueshme, të bëra nga fibra të ricikluara dhe pa substanca të rrezikshme”, tha Frans Timmermans, nënkryetari i unionit të Komisionit Evropian
Ai vazhdoi duke thënë se rregullat e propozuara po vlerësohen për të inkurajuar qëndrueshmërinë midis prodhuesve dhe konsumatorëve. “Rrobat që veshim duhet të zgjasin më shumë se tre larje”, tha Timmermans.

Rregullat e propozuara janë të paketuara në Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së. Nëse miratohen, rregullat do të krijonin një plan veprimi “tekstili të qëndrueshëm dhe rrethor” që do të mandatonte kuotat e fibrave të ricikluara, dizajnet miqësore me mjedisin dhe pasaportat e produkteve digjitale për riparimin dhe ripërdorimin e gjurmimit.Më shumë se 65 për qind e tekstileve në BE importohen nga vendet e huaja. Megjithatë, të dhënat e konsumatorëve thuhet se tregojnë se 74 për qind e evropianëve duan të mbështesin veshjet e përdorura dhe 77 për qind duan veshje të bëra nga materiale të ricikluara.

Fjalori i Oksfordit e përkufizon modën e shpejtë si “veshje të lira të prodhuara me shpejtësi nga shitësit e tregut masiv në përgjigje të tendencave më të fundit”. Moda e shpejtë fitoi popullaritet në fund të viteve 1990 me rritjen e zinxhirëve të veshjeve të fokusuara në trend si H&M, Zara dhe Topshop, sipas një analize të industrisë të publikuar nga Kolegji Bard.