A ndikon vërtet moti i keq në internetin tuaj?

A shkakton moti i keq, qoftë bora, shiu apo edhe nxehtësia, drejtpërdrejt probleme të lidhjes së rrjetit, apo është kjo një rastësi e përsëritur që të gjithë duket se e përjetojmë?

Nëse interneti juaj vjen nga një Wi-Fi i vendosur në një zyrë, në shtëpinë tuaj ose në ndonjë vend tjetër të brendshëm, është relativisht i sigurt nga gjithçka që ndodh jashtë. Përjashtim mund të jetë lagështia, e cila është shumë më e vështirë të mbahet sesa reshjet. Siç shpjegojnë entuziastët e teknologjisë në Techwalla, “lagështia në ajër thjesht e bën më të vështirë që sinjali të dërgojë në mënyrë efikase, gjë që mund të rezultojë në një shpejtësi më të ngadaltë, më të ngadaltë të lidhjes.” Por nuk ka të ngjarë që një ditë shumë e lagësht të jetë e mjaftueshme për të ndërprerë sinjalin plotësisht. Është gjithashtu e mundur që nxehtësia e rëndë po shkakton që pajisjet tuaja Wi-Fi të mbinxehen dhe të humbasin funksionin.

Por ajo që ka më shumë gjasa është se kur godet ndonjë lloj moti i keq, njerëzit përgjithësisht qëndrojnë brenda dhe kalojnë kohën në internet, duke shikuar TV me qejf, duke lëvizur nëpër mediat sociale, etj. Siç shpjegon Allconnect, i gjithë ky trafik shtesë mund të ngadalësojë Wi-in e të gjithëve.

Nëse interneti juaj është i bazuar në kabllo ose satelit, nga ana tjetër, moti i keq mund të jetë fajtori pas lidhjes tuaj të ndotur. Valët e radios satelitore e kanë të vështirë të kalojnë lirshëm nëpër barriera të forta si pemët ose ndërtesat; edhe reshjet, veçanërisht shiu, pasi është aq i dendur  mund të ndërhyjnë në një rrugë që zakonisht është e qartë. Për përdoruesit e kabllove, temperaturat ekstreme ose reshjet mund të dëmtojnë vetë kabllot.

Me pak fjalë, mund të jeni në gjendje të fajësoni një stuhi për sjelljen e keqe të internetit tuaj, por shkaku specifik varet nga lloji i internetit që keni.