Arredimi i shtëpisë dhe ngjyrat, pesë këshilla për kombinimin perfekt

TË DISH TË KOMBINOSH NGJYRAT ËSHTË NJË ART DHE PËR TË IDENTIFIKUAR AKORDET E SAKTA KROMATIKE SI PËR MODËN, SI NË ARREDIM, ASGJË NUK MUND T’I LIHET RASTËSISË. PËR TË SIGURUAR NJË MJEDIS, SEKRETI NUK ËSHTË TË KRIJONI MË SHUMË SE TRE NUANCA TË NDRYSHME: NJË KRYESORE, NJË DYTËSORE DHE NJË TË AFTË PËR TË GJALLËRUAR ATMOSFERËN.

Një premisë e rëndësishme:për të filluar, le të kujtojmë nënndarjen e ngjyrave. Primaret janë të kuqe, blu dhe të verdhë; sekondaret, portokalli, jeshile, vjollcë, të cilat merren nga kombinimi i dy primareve; ngjyrat e mbetura quhen terciare dhe rrjedhin nga përzierja e një ngjyre primare me atë dytësore. Për të pasur një ngjyrë shtesë pa pasur frikë të bëjmë gabime të dukshme në zgjedhjet tona të mobiljeve, ju kujtojmë se e bardha, e zeza dhe gri janë të ashtuquajturat “jo-ngjyra” dhe janë perfekte për t’u kombinuar me çdo ngjyrë, duke pasuruar kështu paletën e nuancat në të cilat mund të prekni.Nëse e doni kontrastin:
 një shtëpi me një karakter të fortë fokusohet në kontrast. Për një efekt të fortë kontrasti, thjesht kombinoni ngjyrat plotësuese, domethënë ato që janë në anën e kundërt të të ashtuquajturit rreth të ngjyrave. Për shembull, po për kombinimin e kuq me të gjelbër, blu me portokalli, ose të verdhë me vjollcë, etj.

Nëse harmonia është kryefjala: një mjedis harmonik është shpesh më i lehtë për tu fituar sepse kërkon më pak vëmendje dhe kombinimi i ngjyrave të ngjashme është përfundimisht më pak i rrezikshëm për një efekt të elegancës së padyshimtë. Pra, po, për shoqatat me një ton të ngushtë ngjyrash, të tilla si e kuqe, rozë dhe blu, bruz dhe indigo.

Përqendrohuni në ngjyrat e ftohta: nuancat e ftohta kujtojnë disa elementë natyralë që zakonisht i lidhim me një ndjesi freskie, siç janë ngjyrat e ujit ose livadheve. Këto nuanca zënë gjysmën e shkallës kromatike dhe në këtë rast përputhja perfekte mund të arrihet duke ndjekur një kombinim njëngjyrësh, për shembull duke u fokusuar vetëm në blu ose jeshil, ose polikromatik, të bërë duke shtuar limon të verdhë në të gjelbër ose blu.

Përqendrohuni në ngjyrat e ngrohta: për një atmosferë më tërheqëse, është mirë të zgjidhni hije të ngrohta që kujtojnë diellin dhe klimat tropikale ose shkretëtira. Pra po për ngjyrat si e kuqja, mustarda e verdhë ose portokalli, ndoshta e kombinuar me kafe dhe nuanca delikate lajthie.

Përzierja e ngjyrave të ftohta dhe të ngrohta: nëse nuk kemi frikë nga kombinimet shumë të guximshme, atëherë lejohet të kombinojmë nuanca të ngrohta dhe të ftohta, duke i dhënë jetë mobiljeve me një efekt befasues. Kombinimi i ngjyrës rozë me blu të çelët, ose blu elektrike me rozë të ndezur sigurisht që nuk është një zgjedhje e lehtë, megjithëse me një efekt të madh, por për ndihmën tonë ne gjithashtu mund të përqendrohemi në një ngjyrë neutrale, si nuancat e shumta të gri, të cilave mund t’u besojmë qilima, batanije ose lyerje të mureve, në mënyrë që të rikthehet një atmosferë më e ekuilibruar dhe e relaksuar në mjedis.