BE rrit energjine diellore me 50% – Ky eshte shteti qe instaloi me shume panele diellore

Energjia diellore në Europë është rritur me pothuajse 50 % në vitin 2022, sipas një raporti të ri nga grupi i industrisë SolarPower Europe. Ai zbulon se BE-ja instaloi një rekord prej 41.4 GW të energjisë diellore këtë vit – mjaftueshëm për të fuqizuar ekuivalentin e 12.4 milionë shtëpive. Kjo është një rritje prej 47 % nga 28,1 GW e instaluar në vitin 2021. Në një vit, kapaciteti i bllokut për të gjeneruar energji nga ky burim i rinovueshëm është rritur me 25 %.

Dhe rritja e diellit nuk tregon shenja të ngadalësimit. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë thotë se BE-ja duhet të instalojë rreth 60 GW energji diellore në vitin 2023 për të kompensuar mungesat në gazin rus. Me mbështetje të shpejtë dhe të synuar, SolarPower Europe beson se Europa mund ta plotësojë këtë boshllëk.

Janë 10 vende të BE-së që tani po shtojnë të paktën 1 GW energji diellore në vit. Gjermania instaloi më shumë energji diellore se çdo vend tjetër në bllok, duke shtuar pothuajse 8 GW në 2022. Vendi ka mbajtur vendin numër një që nga fillimi i viteve 2000, por ajo pa një rritje të madhe vitin e kaluar pasi çmimet e larta të energjisë e bënë burimin e rinovueshëm të energjisë një zgjidhje me kosto efektive.

Ajo u pasua nga afër nga Spanja (7.5 GW) e cila pa një rritje prej 55 % në instalimin diellor në 2022. Kjo ishte pjesërisht falë rritjes së paneleve diellore në çati dhe krizës së energjisë. Polonia (4.9 GW), Holanda (4.0 GW) dhe Franca (2.7 GW) përbëjnë pjesën tjetër të pesë vendeve të para.

Portugalia u rendit menjëherë pas Francës, herën e saj të parë në top 10, me një rritje të pabesueshme prej 251 % në sasinë e instaluar diellore në krahasim me vitin 2021. Në krye të tabelës së ligës u përmbyll me Danimarkën, Greqinë dhe Suedinë.

Plani REPowerEU synon të rrisë burimet e rinovueshme në 45 % të furnizimit me energji të bllokut deri në vitin 2030. Raporti thekson pesë mënyra kryesore se si BE mund të kalojë valën diellore në rritje të shpejtë dhe të arrijë këtë objektiv.

Ai thotë se nevojiten më shumë teknikë të kualifikuar për të instaluar panele dhe për t’i lidhur ato me rrjetin elektrik. Trajnimi i më shumë njerëzve për të bërë këtë punë mund të rrisë shkallën me të cilën rritet energjia diellore në BE.

SolarPower Europe thotë gjithashtu se rregulloret duhet të mbeten të qëndrueshme dhe procedurat administrative të thjeshtohen për të inkurajuar më shumë instalime diellore.

Stabiliteti i rrjetit elektrik dhe prodhimi europian i paneleve diellore gjithashtu duhet të përmirësohen për të hequr qafe pengesat që pengojnë rritjen. Për fat të mirë, thotë grupi i industrisë, Europa tashmë po i dëgjon këto thirrje nga sektori diellor dhe ka shumë prej këtyre rekomandimeve në axhendën e saj për vitin 2023.