Cilat vende i paguajnë më shumë dhe më pak infermierët në Europë?!

Deri në 100,000 infermierë në Mbretërinë e Bashkuar do të hyjnë në grevë më 15 dhe 20 dhjetor për më rritje pagash dhe nuk është i vetmi vend në të cilin punonjësit e shëndetësisë hynë në grevë në 2022. Në Spanjë, mijëra personel shëndetësor, përfshirë mjekë që punojnë në shërbimet e urgjencës, ishin në grevë në nëntor. Përveç rritjes së konsiderueshme të pagave të tyre, ata kërkuan më shumë staf dhe më shumë burime.

Në Francë, punonjësit e shëndetësisë iu bashkuan protestave në disa qytete në qershor me kërkesa të ngjashme. Mjekët në Gjermani hynë në grevë në mars. Në Turqi, personeli shëndetësor hyri në grevë për pagesa dhe kushte më të mira pune në mars. Ata gjithashtu dolën në rrugë në disa qytete turke në korrik për të kërkuar më shumë veprime për të parandaluar dhunën pasi një kardiolog u qëllua për vdekje nga një i afërm i një pacienti.

Sipas Shoqatës së Mjekëve Turke, mijëra mjekë turq kanë lënë postet e tyre për të punuar jashtë vendit gjatë dekadës së fundit. Ata kryesisht preferojnë të shpërngulen në vendet perëndimore, veçanërisht në Gjermani. Në vitin 2020 ose viti më i afërt me të dhënat e disponueshme, pagat zyrtare vjetore bruto në spitale varionin nga rreth 11,880 euro në Lituani në 101,151 euro në Luksemburg, sipas OECD. Të dhënat përfshijnë 25 vende europiane.

Përveç Luksemburgut, paga fillestare bruto vjetore ishte mbi 50,000 € në shtatë vende. Gjermania (46,829 €) dhe Britania e Madhe (42,588 €) nuk janë mes tyre, sipas të dhënave të OECD. Infermierët në Francë dhe Itali fitojnë gjysmën e asaj që bëjnë në Belgjikë dhe Zvicër.

Paga vjetore për një infermiere në Francë (35,531 €) ose Itali (29,222 €) ishte më pak se gjysma e pagës vjetore në Belgjikë (72,508 €) dhe pothuajse sa gjysma e pagës vjetore në Zvicër (70,965 €). Me pagat më të ulëta për infermierët, Lituania (11,880 €) pasohet nga Turqia (12,172 €) dhe Letonia (13,551 €).

Renditja ndryshon kur shikojmë pagat për sa i përket barazisë së fuqisë blerëse (PPP). PPP është një tregues i diferencave të nivelit të çmimeve. Me fjalë të tjera, ai zbulon se sa njësi valutore kushton një sasi e caktuar mallrash ose shërbimesh në vende të ndryshme.

Në Finlandë (31,200 €), paga e infermierëve me bazë PPP ishte më e ulët se mesatarja e BE-së. Çuditërisht, Turqia (31,700 €) kishte një pagë më të lartë të bazuar në PPP për infermierët sesa disa vende të BE-së si Finlanda, Italia dhe Greqia.

Ndryshimi nominal në pagat bruto vjetore të infermierëve midis 2010 dhe 2020 ishte më i lartë në Islandë, ku pagat u rritën me 123 % në dekadën e fundit. Ndryshimi nominal i referohet vlerave të marra kur nuk merret parasysh inflacioni. Disa vende anëtare të BE-së, si Hungaria (104 %), Estonia (94 %), Republika Çeke (92 %) dhe Sllovakia (91 %), gjithashtu panë rritje dramatike në këtë periudhë.

Pagat e infermierëve ranë në tre vende europiane midis 2010 dhe 2020: Norvegji (1 %), Itali (4 %) dhe Greqi (16 %). Në Norvegji, rënia është shkaktuar nga ndryshimet në kursin e këmbimit.