FMN, ndikim i rëndë në Evropë. Rreziku i recesionit për Italinë, Francën, Gjermaninë dhe Mbretërinë e Bashkuar

Lufta në Ukrainë “do të ketë pasoja të rënda ekonomike për Evropën, pasi ka goditur kur rimëkëmbja nga pandemia ishte ende e paplotë”.

Kështu deklaroi Fondi Monetar Ndërkombëtar, duke nënvizuar se me luftën “janë shfaqur rreziqe të reja.

Më shqetësuesja është ndalimi i papritur i flukseve të energjisë nga Rusia, që do të shkaktonte humbje të konsiderueshme për shumë ekonomi”.

Për “disa nga ekonomitë më të mëdha evropiane si Franca, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar dhe Italia”, “rritje tremujore shumë e dobët ose negative pritet në mesin e vitit 2022”, thekson FMN, duke nënvizuar se kjo “pengesë në rimëkëmbjen është e fshehur. . në parashikimet vjetore të rritjes “të cilat ndikohen nga rimëkëmbja në 2021. FMN ka parashikuar për Italinë një PBB prej + 2.3% këtë vit, + 1.7% vitin e ardhshëm dhe + 1.3% në 2024. Shefi i Departamentit të BE-së të FMN-së , Alfred Kammer, saktëson: ekonomi të tilla si “Franca, Gjermania, Italia dhe Britania e Madhe pritet mezi të rriten apo edhe të tkurren për dy tremujorë radhazi këtë vit”, duke shkaktuar kështu të ashtuquajturin “recesion teknik”.