Itali/Franko: ‘Pamje shumë e pasigurt me rreziqe të forta’

“Situata ekonomike është shumë e pasigurt, me rreziqe të forta”.

Kështu deklaroi ministri i Ekonomisë Daniele Franco në seancën dëgjimore të Komisionit të Buxhetit për Def.

Franko u fokusua në dy skenarët e rrezikut të parashikuar nga Def-i, i pari që parashikon një dyfishim të çmimit të gazit me rritje që do të ndalonte në 2.1%, duke përfshirë në mënyrë efektive rritjen negative (duke pasur parasysh se rritja e fituar në 2021 është 2,3%), e dyta që supozon racionimin e gazit me një rritje prej 0.6%. “Këta janë skenarë ilustrues – tha Franko – por ata na thonë se ne duhet të punojmë sa më shpejt që të jetë e mundur për të gjetur burime alternative dhe për të përshpejtuar në burimet e rinovueshme”.

“Ne punojmë me një tavan të çmimit të gazit, në mënyrë ideale e bëjmë atë me BE-në” – Një hipotezë për të trajtuar inflacionin “shumë shqetësues” është “përcaktimi i një tavani, ose çmimi të përcaktuar, për gazin në veçanti. Ky është një nga reflektimet që po ndodh, Ministër. Cingolani ai po punon për të dhe Italia po angazhohet në nivel të BE-së “sepse” ideali është një zgjidhje europiane”, shpjegoi Franko në seancë. Ministri shpjegoi se tashmë në Itali po bëhet një ndërhyrje në këtë kuptim për nxjerrjen e gazit kombëtar: “Është përcaktuar që gazi i ri i nxjerrë shitet me një çmim që merr parasysh kostot e prodhimit. Ky është një hap, por ne duhet të vazhdojë në këtë rrugë”.

“Edhe me një rritje të sheshtë të PBB-së do të ishte 2.3%” – “Nëse me hipotezë ekonomia jonë do të mbetej e sheshtë, do të rriteshim me 2.3%”. Franco shpjegoi gjithashtu se parashikimi i rritjes së Defonit – 2.9% – merr parasysh një “rënie të PBB-së në tremujorin e parë kryesisht për shkak të prodhimit industrial dhe një” rimëkëmbje graduale në tremujorët e ardhshëm, një skenar në të cilin kriza aktuale ajo gradualisht do të kapërcehej”.

‘Pasiguri më e madhe se 2021, vlerësime të vështira’ – Def 2022 u hartua “në një kohë më komplekse vitin e kaluar, për shkak të pasigurisë më të madhe të këtij viti. Bërja e parashikimeve është gjithmonë e vështirë, duke i bërë ato në këtë kohë është edhe më e vështirë. “, nënvizoi ministri.

“Me luftë rregullat e BE-së për borxhin më problematik” – Në kuadër të reformës së Paktit Evropian të Stabilitetit, “rregull problematik është rregulli i njëzetë për uljen e raportit borxh/PBB”- shton pronari i Ekonomisë. “Ne duhet të reflektojmë nëse rregullat i përgjigjen në mënyrë të përsosur asaj që do të duhet të bëjnë politikat ekonomike të vendeve”; Franco tha duke përmendur “sfidat e reja, pandeminë, rikonvertimin e madh mjedisor që do të kërkojë investime publike dhe private, dhe tani këtë skenar ekonomik dhe politik të përcaktuar nga sulmi rus në Ukrainë”.

“Për koston e energjisë së alokuar më shumë se Franca-Gjermania” – “Politika jonë buxhetore përpiqet të jetë sa më e shtrirë”, dhe “nëse shikojmë masat për të menaxhuar kostot e rritjes së energjisë”, Italia në raport me PBB-në ka ndarë “më shumë se sa Franca dhe Gjermania, megjithëse Gjermania ka nisur masa të reja, pra është një konfrontim i vazhdueshëm”, përfundoi ministri.