Itali/ Istat, deficiti i energjisë trefishohet në një vit

Në një vit deficiti i energjisë në bilancin tregtar italian është trefishuar.

Istat vlerëson se është -7,263 miliardë në shkurt 2022, ndërsa në të njëjtin muaj të 2021 ishte 2,213 miliardë.

Në përgjithësi, Italia kalon kështu, në dymbëdhjetë muaj, nga një suficit i përgjithshëm tregtar prej 4,750 miliardë dollarësh, në një deficit prej 1,662 miliardë.
“Blerjet e gazit natyror kontribuojnë me 10 pikë përqindje në trendin e fortë të rritjes së importeve italiane”, të cilat shënojnë +44,9%, komenton Istat. “Deficiti energjetik – vijon shënimi – zgjerohet ndjeshëm dhe bilanci në tregtinë e produkteve joenergjetike, ndonëse kryesisht pozitiv, është ulur në krahasim me shkurtin e vitit të kaluar”. Në fakt, këto të fundit u rritën në 5,600 miliardë, nga 6,964 miliardë në shkurt 2021. Ndërkohë, vijon rritja e çmimeve të importeve, të cilat “konfirmohet se do të përshpejtohen në bazë vjetore (+ 18,5%, nga + 17,5% në janar). nxitur veçanërisht nga rritja e çmimeve të produkteve energjetike në vendet jashtë Eurozonës “për të cilat rritja është 86.5%. Për çmimet e energjisë në eurozonë ka një rritje prej 8% që e çon shifrën globale për sektorin e energjisë në + 77.9%. Rritja e përgjithshme e çmimeve të importit në baza mujore është 1.6%. Istat na kujton se nga të dhënat e janarit 2022, indekset e çmimeve të importit janë llogaritur me metodën e lidhjes vjetore dhe se viti 2015 mbetet bazë referencë.

Ajo që i shqetëson italianët, për shkak të verës dhe rritjes së temperaturave, është shtrydhja e ajrit të kondicionuar. Dekreti synon të reduktojë goditjen në faturat e energjisë elektrike dhe gazit natyror dhe të inkurajojë zhvillimin e energjive të rinovueshme, ka ndarë rreth 8 miliardë euro, nga të cilat 5.5 miliardë për të mbuluar energjinë e shtrenjtë duke ulur barrën tatimore. Por masa që do t’i rëndojë më shumë të gjithë, në pak muaj: është shtrëngimi i kondicionerit. Pasi të mësoheni me vendosjen e termostatit të ngrohjes në 19 gradë, me ardhjen e nxehtësisë nuk do të jetë më e mundur të ulni kondicionerin nën 27 gradë. Në fakt, dekreti parashikon që nga data 1 maj 2022 deri më 31 mars 2023, temperatura mesatare e ponderuar e ndërtesave publike nuk duhet të kalojë 19 gradë celsius dhe nuk duhet të jetë më e vogël se 27 gradë, megjithatë lejohen 2 gradë tolerancë në lidhje me të dyja. temperaturat.
Më pas, dekreti synon të inkurajojë zhvillimin e energjive të rinovueshme si për të arritur një pavarësi më të madhe nga hidrokarburet dhe për të reduktuar nevojat për energji nga jashtë.