Itali/Istat paraqet vlerësimin, inflacioni në 6.5% në mars

Istat rishikon vlerësimet e tij për inflacionin në rënie. Në mars 2022, instituti vlerëson se indeksi kombëtar i çmimeve të konsumit për të gjithë komunitetin (NIC), para duhanit, shënoi një rritje prej 1.0% në bazë mujore dhe 6.5% në bazë vjetore (nga + 5.7% muajin e kaluar). .

Vlerësimi paraprak ishte + 6.7%.

Por rritja e çmimeve përshpejtohet në të gjithë vendin dhe veçanërisht në ishuj dhe në jug, ku Catania është e para në Itali për normën e inflacionit. Sipas parashikimeve të shoqatave të konsumatorëve, të dhënat përfundimtare nga Istat sjellin një thumbim prej mbi 2500 euro në vit për familjet.

TË DHËNAT – “Inflacioni bazë”, neto me energji dhe ushqime të freskëta, përshpejtohet nga + 1.7% në + 1.9%. Vetëm ai neto i mallrave të energjisë shkon nga + 2.1% në + 2.5%. Norma e fituar për vitin 2022 është e barabartë me + 5,2% për indeksin e përgjithshëm dhe + 1,5% për komponentin bazë. “Përshpejtimi i inflacionit në bazë trendi i detyrohet edhe këtë muaj kryesisht çmimeve të mallrave të energjisë (rritja e të cilave shkon nga + 45,9% në shkurt në + 50,9%), veçanërisht ato të komponentit të parregulluar (nga + 31,3% në + 36,4 për qind, ndërsa çmimet e komponentit të rregulluar vazhdojnë të jenë pothuajse dyfishi i atyre të regjistruara në të njëjtin muaj të vitit të kaluar (+ 94,6 për qind si në shkurt)”, shkruan Istat.

Çmimet si të mallrave ushqimore të përpunuara (nga + 3,1% në + 3,9%) dhe të papërpunuara (nga + 6,9% në + 8,0%), si dhe të mallrave të qëndrueshme (nga +1, 2% në + 1,6%) dhe mallra gjysmë të qëndrueshme (nga + 1,0% në + 1,5%). Nga ana tjetër, çmimet e shërbimeve të transportit shënuan ngadalësim (nga + 1,4% në + 1,0%). Si çmimet e mallrave ushqimore, për kujdesin shtëpiak dhe personal (nga + 4,1% në + 5%) dhe ato të produkteve me frekuencë të lartë blerjeje (nga + 5,3% në +6,5 ) përshpejtohen %.

Në bazë vjetore, rritja e çmimeve të mallrave (nga + 8,6% në + 9,8%), ndërsa ato të shërbimeve mbeten të qëndrueshme (+ 1,8%). Rritja ciklike e indeksit të përgjithshëm është kryesisht për shkak të çmimeve të mallrave energjetike të parregulluara (+ 7,1%) dhe në një masë më të vogël të mallrave ushqimore të përpunuara (+ 0,9%), të shërbimeve të transportit (+ 0,9%), ushqimeve të papërpunuara. (+ 0,6%) dhe mallra gjysmë të qëndrueshme (+ 0,5%).

QYTETET – Qyteti i parë italian sipas normës së inflacionit në muajin mars është Catania me një normë prej 8.1%. Bolzan o (7.8%) dhe Messina (7.7%) pasojnë, ndërsa variacionet më të përmbajtura të trendit janë regjistruar në Torino (5.6%) dhe Reggio Emilia (5.3%). Në përgjithësi, rritja e çmimeve përshpejtohet në të gjitha zonat gjeografike dhe është mbi shifrën kombëtare në ishuj (nga + 6,8% në shkurt në + 7,5%), në jug (nga + 6,0% në + 6,7%) dhe në veri- Lindje (nga + 5,9% në + 6,7%). Unë jam nën mesataren në qendër (nga + 5.6% në + 6.1%) dhe në veri-perëndim (nga + 5.3% në + 6.0%).

RRITJE PËR KONSUMATORËT – Të dhënat përfundimtare të Istat-it për inflacionin sjellin thumbim për familjet që kalojnë 2500 euro në vit sipas vlerësimeve të shoqatave të konsumatorëve. Codacons vlerëson një goditje prej 1,997 euro në vit për familjen “tipike”, ndërsa Unioni Kombëtar i Konsumatorëve vlerëson se rritja e çmimeve arrin në 2,577 euro për çiftet me tre fëmijë. Vetëm për ushqimin, sipas analizës së Assoutentit, shpenzimi mesatar më i lartë është 434 euro.

Rënia e inflacionit në krahasim me shifrën e përkohshme, sipas presidentit të KB-së, Massimiliano Dona, “tregon se ulja e akcizës ka funksionuar. Megjithatë, duhet bërë më shumë! Qeveria mund dhe duhet të ndërhyjë për të bllokuar këto spekulime. për “efektin e luftës në Ukrainë, për shembull duke ulur më tej akcizat dhe duke e shtrirë masën përtej 2 majit”. Presidenti i Codacons, Carlo Rienzi shton se “çmimet e larta do të ndihen edhe në Pashkë, me familje që do të duhet të kenë parasysh një shpenzim më të madh mbi 100 milionë vetëm për blerjen e ushqimeve” me rritje dyshifrore për miellin. , gjalpë, vaj, makarona, peshk dhe perime.” Jemi në prani të një emergjence e cila konfirmon të gjitha ankesat për rritje të çmimeve të nisura nga Assoutenti javët e fundit”, vëren presidenti i shoqatës Furio Truzzi, i cili kërkon çmime të administruara. për nevojat bazë si ushqimi.