Itali/Konfindustria: PBB-ja bie, më pak hapësirë ​​për manovrim, perspektiva të zymta

Në mars, ekonomia italiane është në “rënie të mprehtë”, me konfliktin në Ukrainë që “përforcon rritjen e çmimit të energjisë dhe mallrave të tjera, dhe rrit mungesën e materialeve dhe pasigurinë.

Duke i shtuar efektet e infektimeve, kjo ul PBB-në në tremujorin e parë të 2022 dhe shtrin një hije mbi të 2-in: tendenca e prillit është e rrezikuar dhe perspektivat janë të zymta”, shkruan qendra kërkimore Confindustria në ekonominë flash të prillit.

Për më tepër, rritja e normave të interesit “është problem” sepse “do të rrisë gradualisht shpenzimet e interesit”, dhe për rrjedhojë “Italia do të ketë më pak hapësirë ​​buxhetore për të zbatuar një manovër të re ekspansioniste”.

Confindustria shpjegon se në mars “erozioni i besimit në kompanitë prodhuese, i cili tashmë ka nisur që nga fundi i vitit 2021, u intensifikua”. PMI në sektor ra më tej, duke qëndruar në zonën pozitive (55.8 nga 58.3). Pas luhatshmërisë së periudhës janar-shkurt, “ndikimi i konfliktit në prodhim pritet të thellohet në muajin mars: kjo nënkupton një rënie të ndjeshme të mesatares për tremujorin e parë, gjë që kontribuon shumë në rënien e PBB-së”. Të këqija janë edhe shërbimet të cilat janë “të ngecur”. PMI tregon një ngadalësim në mars (52.1 nga 52.8) dhe besimi i biznesit është ulur (99.0 nga 100.4).

Për shkak të infeksioneve dhe pasigurisë, lëvizshmëria e familjeve mbetet e ngjeshur (për kohën e lirë -16,6% në tremujorin e parë nga para Covid), duke e mbajtur kërkesën për shërbime të dobët. Kjo i shtohet një rikuperimi ende të pjesshëm të turizmit deri në shkurt (-15% udhëtime nga të huajt në Itali). Eksportet janë gjithashtu të dobëta, ndërsa para konfliktit ai u rrit “përtej niveleve para Covid” (+ 5.8% në dhjetor-shkurt gjatë tre muajve të mëparshëm). Pjesa më e madhe e rritjes erdhi si pasojë e rritjes së çmimeve në tregjet e huaja (+ 2.8%). Shitjet në tregjet kryesore të BE-së dhe jashtë BE-së dhe sektorët e prodhimit (por automjetet janë ende të dobëta) po rriteshin.

“Efektet e para të luftës në Ukrainë, megjithatë, janë tashmë të dukshme në porositë e prodhimit të huaj, të cilat ranë ndjeshëm në mars. Përveç kësaj, dinamika e tregtisë botërore, tashmë e sheshtë në fillim të vitit për shkak të rënies së tregtisë në Azia dhe rritja në Evropë ka perspektiva negative sipas PMI për porositë globale të prodhimit të huaj, të cilat ranë në muajin mars (48.2 nga 51.0)”, nënvizon qendra e studimit. Skenari është negativ për të gjithë ekonominë evropiane, e cila, më shumë se ajo amerikane, është prekur nga konflikti në Ukrainë, i cili ka rritur çmimet e mallrave, mungesën e materialeve, pasigurinë dhe ka krijuar kufizime të reja në eksporte. Për këtë, sipas Confindustria, “do të kishte nevojë për masa ekspansioniste”.

Një lëvizje që Italia nuk do të jetë në gjendje ta përballojë, sepse me rritjen e normave afatgjata të tregut, shpenzimet e interesit do të rriten gradualisht ndërsa emetimet e reja zhvillohen me ritme më të larta. Prandaj, “Italia do të ketë më pak hapësirë ​​buxhetore për të zbatuar një manovër të re ekspansioniste në financat publike. Duke pasur parasysh borxhin e lartë, politikat do të duhet të jenë të kujdesshme edhe për të shmangur kërcimet e mëtejshme në përhapje. Për më tepër, nëse rritja e BTP do të transferohet në kostoja e depozitave bankare dhe gjithashtu rritja e kostos së kredisë, kjo do të përcaktonte një rritje të mëtejshme të kostove për bizneset dhe familjet, tashmë të goditura nga kostoja e lartë e energjisë. Kjo do të penalizonte si investimet ashtu edhe konsumin privat, duke rënduar PBB-në italiane “. , përfundon Confindustria.