Ky ishte telefoni “sekret” që Steve Jobs do të lançonte në 2010

 

Në vitin 2011, fjalët u përhapën se Apple po punonte për një të ashtuquajtur “iPhone nano”, një iPhone i ri që do të ishte më i vogël dhe më i lirë se modeli më i madh në atë kohë, iPhone 4. Apple kurrë nuk e bëri e prodhoi telefonin e përfolur si super të vogël, ndërsa një email Steve Jobs, që ka dalë nga padia e Epic ndaj Apple konfirmon se kompania me të vërtetë po punonte në një iPhone nano në atë kohë.

Fatkeqësisht, emaili i Jobs në tetor 2010, i cili është një axhendë për një takim strategjik nuk zbulon shumë për pajisjen. E-maili përmban tre udhëzimi. Në të parin “plani për iPhone nano”, në të dytin “qëllimi dhe kosto e tij kostos” dhe një paragraf që tregon se “Jony”, me sa duket ish-shefi i dizajnit të Apple, Jony Ive do të “tregonte modelin (dhe/ose paraqitjet ). Jobs porosit: “krijoni model iPhone me kosto të ulët bazuar në iPod touch për të zëvendësuar 3GS”, por është e paqartë nëse kjo i referohet iPhone nano ose një pajisje krejtësisht tjetër.

Ndërsa Apple nuk përdor markën “nano” për ndonjë nga produktet e saj fizikisht më të vogla tani, Apple sapo kishte publikuar serinë e gjashtë të iPod Nano jashtëzakonisht të popullarizuar kur Jobs dërgoi këtë email.

iPhone Nano në të vërtetë nuk është produkti i parë misterioz “nano” i Apple që është shfaqur në një axhendë takimi të dërguar nga Steve Jobs, e gjetur si pjesë e gjyqit Epic kundër Apple. Një email i Jobs i 5 gushtit 2007 i ndarë nga Email Tech, i referohet një “Super Nano”, i cili duket se ka qenë një version i azhornuar i iPod Nano, i cili ishte në rrugën e lëshimit në gjysmën e parë të 2008. Apple nuk përfundoi duke lëshuar një iPod Nano në atë afat kohor dhe megjithëse lëshoi iPod nano të gjeneratës së katërt të në shtator 2008, është e paqartë nëse bëhet fjalë për Super Nanon që i referohej Jobs.

Apple ka kaluar nga marka nano, duke ndërprerë përfundimisht iPod nano në 2017 dhe në vend të kësaj zgjodhi emrin “Mini” për iPhone 12 Mini aktualisht në dispozicion dhe HomePod Mini. Sidoqoftë, është argëtuese të imagjinosh se si mund të dukej një iPhone Nano i vogël shtesë, veçanërisht në 2010/2011, kur iPhone 4 kishte një ekran tashmë të vogël 3.5 inç.