Malet e Sharrit, një park kombëtar nga më të mëdhenjtë në Europë?

Pas dekadash të shfrytëzuara nga druvarët, një zonë e gjerë, ndërkufitare me bukuri që të lë pa frymë në Ballkan me qendër në Malin Sharr mund të bëhet një park kombëtar, një nga më të mëdhenjtë në Evropë.

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut pritet të kalojë së shpejti një projekt-ligj që i jep Malit Sharr atë status. Sipërfaqja prej mbi 240,000 hektarë që shtrihet përmes Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Kosovës është një thesar i bukurisë natyrore dhe jetës së egër të larmishme dhe unike.

Mali Sharr ka 37 liqene akullnajore, 25 prej të cilave në Maqedoninë e Veriut dhe pjesa tjetër në Kosovë, të cilat shkëlqen në shpatet e malit si një mori sysh të gjelbër-gri që skanojnë qiellin.

Veçanërisht mbresëlënëse është biodiversiteti i rajonit, i cili numëron 200 specie bimësh endemike, 167 lloje fluturash, 12 amfibësh, 18 zvarranikësh, 130 zogjsh dhe 45 gjitarë. Kjo është pothuajse gjysma e numrit të përgjithshëm të specieve gjitare në Maqedoninë e Veriut.

Por idili në Brezin e Gjelbër të Ballkanit është rrezikuar për vite me rradhë.

Dekadat e prerjeve ilegale të pyjeve kanë lënë peizazhe të dëmtuara nga erozioni, veçanërisht në shpatet e ulëta të malit Sharr, të cilat vendasit i kanë përdorur për bujqësi falas, gjueti, karburant dhe lëndë drusore.