Mos e shkatërroni telefonin tuaj duke bërë këto veprime

Telefonat inteligjentë mund të kenë jetëgjatësi nga dy deri në 10 vjet, në varësi të markës, por edhe të përdorimit tuaj. Mbrojtja nga dëmtimi, përdorimi i mençur i baterisë dhe përditësimi i aplikacioneve tuaja do ta ndihmojnë atë të mbijetojë më gjatë. Këto tetë gabime të zakonshme që njerëzit bëjnë shpesh, dhe ato gabime mund të vënë në rrezik elektronikën e tyre, më shpejt se sa mendoni.

1. Asnjëherë mos përdorni kunja metalike për të pastruar lidhësin e mbushësit

Objektet metalike, të tilla si kunjat, thikat ose kapëse letre, mund të gërvishtin lidhësin e telefonit tuaj dhe t’ju shkaktojnë më shumë probleme. Një nga dy opsionet më të mira është një kruese dhëmbësh, e cila është mjaft e vogël për t’u futur brenda hapjes dhe për të pastruar të gjitha skajet. Një tjetër opsion është një kompresor ajri që mund të fryjë të gjithë pluhurin dhe mbeturinat. Shmangni fryrjen e gojës brenda hapjes sepse fryma juaj përmban grimca uji që mund të shkaktojnë më shumë dëme.

2. Mos e lini telefonin të ekspozuar në diell

Asnjëherë mos e mbushni telefonin nga dritarja. Kjo është krejtësisht e kotë pasi telefonit tuaj ndoshta do t’i duhet më shumë kohë për t’u ngarkuar pasi ekspozimi në diell ngadalëson procesin e mbushjes. Dhe jo vetëm kaq, ekrani do të thithë nxehtësinë shumë shpejt dhe mund të fillojë të prishet papritur. Në rastin më të keq, telefoni juaj mund të mbinxehet dhe të fiket për t’u mbrojtur.

3. Mos lejoni që bateria të arrijë 0% përpara se ta mbushni

Përqindja më e mirë për jetëgjatësinë e baterisë është midis 20% -80%. Asnjëherë nuk duhet të lejoni që telefoni juaj të bjerë në 0% përpara se ta mbushni dhe mbushja në më shumë se 80% mund të ngarkojë baterinë.

4. Mos e vendosni telefonin nën ujë, edhe nëse thotë se është i papërshkueshëm

Disa prodhues do të thonë se telefoni juaj mund të mbahet mirë nën ujë. Është në rregull nëse ai aksidentalisht bie në një pellg ose laget në shi, por nuk është shumë e zgjuar ta mbani nën ujë për një kohë të gjatë. Pesë deri në 30 minuta është një kohë e arsyeshme.

Ekspozimi ndaj lagështirës mund të shkaktojë dëmtim të harduerit që do t’ju kushtojë shumë para, nëse jo një telefon krejt i ri.

5. Mos shkarkoni aplikacione nga dyqane të pa verifikuara

Shumë njerëz përpiqen të shkarkojnë aplikacione falas nga shumë dyqane online, në mënyrë që të mos kenë nevojë të paguajnë për versionet origjinale. Megjithatë, ata nuk e kuptojnë se duke shkarkuar aplikacionin, shkarkojnë edhe softuer me qëllim të keq. Kështu që ju duhet t’i përmbaheni dyqaneve zyrtare të aplikacioneve që kanë vlerësime dhe komente për të gjitha aplikacionet. Për çdo rast, sigurohuni që programi juaj antivirus të jetë i aktivizuar në mënyrë që të zbulojë viruse që përpiqen të hyjnë në pajisjen tuaj.

6. Mos mbani asnjë pajisje me vete në banjë

Mbajtja e telefonit me vete në banjë nuk është vetëm e pashëndetshme, por edhe e rrezikshme. Ndërsa ngriheni nga tualeti, telefoni mund t’ju rrëshqasë nga duart dhe të bjerë në ujë, gjë që mund ta shkatërrojë atë. Një gabim i vogël mund të bëjë që telefoni dhe mbushësi të bien në vaskë, gjë që mund të shkaktojë një goditje elektrike fatale.

7. Mos e mbushni telefonin gjatë natës

Prodhuesit e telefonave celularë, si Apple, thonë se është e dëmshme ta lini telefonin të mbushen gjatë natës. Kjo ndodh sepse telefoni juaj do të ndalojë së ngarkuari kur të arrijë 100%. Gjithashtu, siç është përmendur tashmë, shumica e prodhuesve thonë se është më mirë të mbushni telefonin në 80%, gjë që nuk do të ndodhë nëse është i ndezur gjatë gjithë natës.

8. Mos përdorni pastrues shtëpiak për të pastruar ekranin

Kimikatet, veçanërisht amoniaku, janë shumë të ashpra për ekranin tuaj. Kjo është arsyeja pse ju duhet një pastrues ekrani ose thjesht ujë dhe një leckë mikrofibër. Mënyra më e mirë për të aplikuar ndonjë nga këto është që fillimisht të lagni një leckë dhe më pas ta fërkoni butësisht nëpër ekran.