Panairi ndërkombëtar në Hamburg për energjinë e erës – Sektori pritet të rritet me 8.5% në vit

Panairi WindEnergy Hamburg u hap në qytetin verior gjerman, duke bërë bashkë kompanitë më të rëndësishme në botë të industrisë së erës. Me mbi 30,000 vizitorë nga e gjithë bota që përfaqësojnë të gjitha fazat e zinxhirit të energjisë së erës në tokë dhe në det të hapur, konferenca katërditore dhe panairi do të trajtojnë çështjet kryesore me të cilat përballet sektori ndërkombëtar i energjisë së erës.

Aktualisht, energjia e erës përfaqëson rreth 7% të energjisë elektrike në mbarë botën, por ky nivel pritet të rritet ndjeshëm pasi qeveritë po fokusohen në diversifikimin e furnizimeve të tyre me energji me burime të rinovueshme. Sipas Këshillit Global të Energjisë së Erës, sektori pritet të rritet me 8.5% në vit, duke përbërë përfundimisht gati 70% të të gjithë prodhimit të energjisë së rinovueshme me SHBA-në dhe Kinën që kryesojnë atë rritje.

Një kompani e madhe në tregun kinez është Sany, më i njohur për ndërtimin e makinerive të mëdha dhe të rënda. Ata hynë në tregun e turbinave me erë në vitin 2008 dhe që atëherë janë bërë një nga prodhuesit kryesorë në Azi, Indi dhe Afrikë. Përveç diskutimeve mbi zhvillimet dhe zgjidhjet e industrisë, 1,400 ekspozues nga 35 vende po marrin pjesë gjithashtu në këtë ngjarje për të shfaqur teknologjinë dhe idetë e tyre më të fundit inovative.

Këtë vit, shumë nga diskutimet në Hamburg do të përqendrohen në prodhimin në det të hapur, që ka përbërë shumicën e kontratave të reja të energjisë së erës. Ekspertët besojnë se energjia e erës në det të hapur do të kontribuojë mbi 315 GW në rrjet ndërkombëtar gjatë dekadës së ardhshme.

Gjermania po punon për të kapitalizuar potencialin e saj të erës në bregdetin verior dhe ka arritur një marrëveshje 9 miliardë dollarë me Danimarkën për të rritur kapacitetin e energjisë së erës në det të hapur në Detin Baltik në 3 gigavat, të mjaftueshme për të furnizuar me energji 4.5 milionë familje.