Sigurohuni që të hulumtoni këto 3 gjëra para intervistës tuaj të ardhshme të punës

Ju keni shkruar CV tuaj dhe, për mrekulli, jeni thirrur për një intervistë pune. Por ju bën nervozë mendimi se si do të performoni në atë takim, çfarë do t’ju pyesë intervistuesi dhe si do të përgjigjeni. Ekziston një rrugëdalje, një mënyrë që ju të shkoni në intervistë më të fortë se kurrë më parë. Përgjigja është të bëni kërkimet tuaja.

Përgatituni për atë takim vendimtar duke thelluar njohuritë tuaja për kompaninë, kulturën e saj si dhe pozicionin e punës. Do të dukeni dhe do të tingëlloni më të zgjuar. Do të jeni në gjendje të bëni pyetje të shkëlqyera. Dhe do të keni njohuritë që ju nevojiten për të ndihmuar në marrjen e vendimit të duhur.

  1. Kërkoni për kompaninë

Studimi i kompanisë jo vetëm që tregon respekt, por do ta ngrejë intervistën tuaj në një nivel tjetër diskutimi.

Nëse doni një punë me një kompani të caktuar, studioni gjithçka në lidhje me atë firmë që është në domenin publik: raportet vjetore, fjalimet dhe prezantimet ekzekutive, intervistat në media dhe faqet e mediave sociale, përfshirë faqen e internetit të firmës. Përfundoni me atë që thonë udhëheqësit e saj, cili është vizioni i tyre, cili është pozicioni i kompanisë në treg. Është gjithashtu një mundësi e mirë për të parë nëse qëllimet e asaj kompanie ju bëjnë përshtypje.

Pasi të keni përfunduar këtë analizë, do të jeni në gjendje t’i thoni intervistuesit: “Jam i impresionuar me drejtimin që po merr kompania juaj” ose “Unë u frymëzova nga fjalimi i kreut të kompanisë ndaj aksionerëve”. Dhe do të jeni në gjendje të bëni pyetje të mira hetuese.

  1. Kërkoni për kulturën e kompanisë

Më pas, bëni detyrat e shtëpisë tuaj në mënyrë që të kuptoni kulturën e organizatës. Kultura e kompanisë është bërë më e rëndësishme se kurrë për punëkërkuesit.

Si e zbuloni strukturën kulturore të kompanisë? Shikoni protokollet e kthimit në punë të kompanisë. A inkurajojnë ata një kthim në zyrë, lejojnë të punojnë nga shtëpia, apo janë mbështetës të një qasje hibride? Të kesh këtë njohuri do t’i bëjë përshtypje intervistuesit dhe do të të lejojë të diskutosh përshtatshmërinë tënde brenda këtyre opsioneve.

Mos u ndalni këtu. Shikoni aspekte të tjera të kulturës së kompanisë. Një artikull i fundit në MIT Sloan Management Revieë shqyrtoi gjërat që punonjësit kërkojnë në kulturën e një korporate. Numri një ishte një mjedis në të cilin “punonjësit ndihen të respektuar”, numri dy ishte “liderët mbështetës” dhe numri tre ishte “udhëheqësit të jetojnë vlerat thelbësore”. Këto përparësi janë bërë gjithnjë e më të rëndësishme dhe mund të bëjnë të gjithë ndryshimin në lumturinë tuaj në punë.

Bisedoni me miqtë ose të njohurit që kanë punuar për kompaninë me të cilën po intervistoheni. Kërkoni në LinkedIn për të lexuar njoftimet e fundit për shtyp dhe shikoni për vlerësimet e punonjësve. Studioni faqen e internetit të firmës për sugjerime kulturore.

Mblidheni këtë informacion dhe kur të keni intervistën tuaj, shprehni mirëkuptimin tuaj për kulturën e kompanisë. Nëse jeni të impresionuar, thuajeni. Nëse ka një përshtatje të mirë, thkesojeni atë. Nëse keni pyetje, bëjini ato dhe sigurohuni që të merrni përgjigjet që ju nevojiten.

  1. Kërkoni rreth pozicionit të punës

Së fundi, kini kujdes në lidhje me punën në vetvete, pasi do të kuptoni dhe përgatiteni për të shpjeguar pse jeni kandidati ideal për atë pozicion. Njohja me sfidat me të cilat do të përballeni do t’ju lejojë të kini sukses në intervistë.

Shikoni me kujdes përshkrimin e punës dhe pyesni veten: “Si do të performoja në këtë rol gjatë muajve të parë?”

Nëse jeni në shitje, tre muajt e parë mund të përfshijnë ndërtimin e marrëdhënieve të mira me klientët, partnerët dhe kolegët e skuadrës dhe zotërimin e platformës së shitjeve. Nëse jeni në IT, kjo mund të nënkuptojë ndërtimin e marrëdhënieve të forta dhe njohjen e të tjerëve në mjedisin e IT. Çështja është të kuptoni plotësisht punën dhe sfidat e saj. Edhe nëse nuk jeni pyetur për 30, 60 dhe 90 ditët e para, merrni drejtimin dhe jepini ato njohuri.

Kujdesi i duhur në këto fusha do të sigurojë që intervista juaj të jetë një bisedë më e thellë dhe të tregojë se i keni kryer detyrat e shtëpisë. Gjithashtu do t’i tregojë intervistuesit se jeni një kandidat i fortë, i sigurtë dhe i gatshëm të kontribuojë që nga dita e parë.