10 rregullat e korrektësisë në punë që shefat nuk i kanë me qejf t’i thonë

Le ta pranojmë, askush nuk di çdo detaj kur punësohet në një punë të re.

Nuk ka një libër rregullash globale që ju tregon se çfarë të bëni dhe çfarë të shmangni. Këto janë gjëra që vijnë me përvojë dhe pasi të keni bërë mjaftueshëm gabime së pari.

Sigurisht që, ju i dini bazat e të qënit i rregullt dhe i sjellshëm, por gjithsesi ju duhet të mësoni se çfarë të thoni kur shefi juaj ju pyet diçka të ndërlikuar.

Për këtë arsye, ne do të ndajmë me ju 10 rregulla të rëndësishme në lidhje vendin e punës që duhet t’i dini para se të shkoni në punë nesër në mëngjes.

Mos nxitoni të pranoni një promovim në punë

Një rritje e pagës ose një ngritje në detyrë zakonisht vjen me përgjegjësi shtesë, për të cilatqë mund të mos jeni gati. Ju duhet të mendoni nëse koha është e duhura ose nëse keni aftësitë e duhura për detyrat e reja. Ose thjesht nuk jeni të interesuar të ngjitni shkallët sepse ju pëlqeni pozicionin tuaj aktual më shumë se gjithçka.

Nëse me të vërtetë vendosni ta refuzoni promovimin, jini të sinqertë me punëdhënësin tuaj për arsyet pse. Shpjegoni pse mendoni se nuk jeni gati ta bëni këtë hap dhe cilat aftësi ju duhen për t’u kalitur edhe pak. Sigurohuni që të ndani përkushtimin tuaj të plotë ndaj kompanisë në mënyrë që punëdhënësi juaj të dijë sa i apasionuar jeni. Ju nuk doni që ata të dyshojnë se po mendoni të largoheni nga kompania.

Menaxheri juaj nuk është përgjegjës për pushimin tuaj nga puna

Në ndërmarrjet e mëdha, ka menaxherë të shumtë, përgjegjës për sektorë të ndryshëm të biznesit. Ata janë përgjegjës për ekipin e tyre dhe mënyrën se si ata performojnë, por nuk kanë fuqinë të mbrojnë apo pushojnë askënd. Nëse kapeni duke bërë diçka të keqe, po, do të thirreni. Sidoqoftë, ka shumë të ngjarë të futeni në një plan për përmirësimin e performancës para se të pushoheni nga puna.

Edhe nëse ju pushoheni nga puna, nuk do të jetë vendimi i menaxherit tuaj vetëm. Ata do të duhet të flasin me shefin e tyre dhe të shpjegojnë situatën përpara se t’ju bëjnë me dije njoftimin. Sidoqoftë, nëse punoni në një vend ku CEO është shefi juaj, procesi i pushimit do të jetë shumë më i drejtpërdrejtë.

Edhe nëse jeni më të mirët, nuk do të promovoheni menjëherë

Shumë të diplomuar hyjnë në punën e tyre të parë me synimin për të ngjitur shkallët brenda muajve të parë. Sidoqoftë, kompania juaj nuk ka pse ta njohë punën tuaj të mahnitshme dhe t’ju japë një promovim vetëm sepse ju dëshironi. Ata kanë nevojë që ju të vazhdoni të bëni punën tuaj në mënyrë korrekte dhe të kontribuoni në qëllimet e tyre.

Mos harroni se kur po filloni duhet të provoni veten para se të ngjiteni. Mos prisni një promovim për 1-2 vitet e para. Shanset janë që ka shumë më tepër njerëz përpara jush të cilët gjithashtu meritojnë një ngritje në detyrë.

Personi i IT-së ka të ngjarë të dijë shumë për aktivitetin tuaj në internet

Le të themi vetëm se gjithçka që bëni në kompjuterin tuaj të punës është e dukshme për departamentin e IT dhe shefin tuaj. Për fillestarët, postat elektronike arkivohen për një kohë të pacaktuar, madje edhe ato personale. I gjithë përdorimi juaj i internetit po monitorohet dhe edhe nëse fshini historikun e shfletuesit tuaj asgjë nuk do të ndryshojë. Aktiviteti juaj i telefonit mund të gjurmohet gjithashtu nëse jeni i lidhur me Wi-Fi të kompanisë.

Gjithashtu, disa kompani instalojnë softuer që ruan çdo fjalë që shkruani në Google dhe çdo aplikacion tjetër në cloud. Më vonë, këto fjalë kyçe vlerësohen dhe ju mund ta gjeni veten në telashe nëse po kërkoni gjëra të papërshtatshme. Për më tepër, produktiviteti juaj monitorohet dhe nëse nuk është në përputhje me standardet e kompanisë, atëherë njoftohet menaxheri i ekipit.

Burimet njerëzore nuk do t’ju ndihmojnë në lidhje me biznesin

HR është departamenti në të cilin do të shkoni nëse keni përjetuar një lloj ngacmimi ose nëse doni ndonjë trajnim. Sidoqoftë, mos prisni që ata të zgjidhin problemet që mund të keni me menaxherin tuaj. Në fund të ditës, ata po paguhen nga kompania në mënyrë që t’u shërbejnë nevojave të tyre. Thjesht duhet të sigurohen që të gjithë sillen sipas ligjit.

Dhe kjo është arsyeja pse, nëse raportoni diçka që shkel ligjin, ata do të duhet të thyejnë konfidencialitetin e tyre. Ata janë të detyruar të informojnë autoritetet në mënyrë që të mund të hetojnë një çështje në thellësi.

Ndonjëherë kamerat e sigurisë janë false

Kostoja për kompanitë për të vendosur shumë kamera dhe për të mbajtur mbikëqyrjen e tyre mund të jetë mjaft e madhe. Disa kompani ose biznese të vogla nuk kanë një sistem mjaftueshëm të fortë për të lidhur 10 ose edhe 20 kamera. Kjo është arsyeja pse ata përdorin disa kamera të rreme së bashku me ato reale. Qëllimi i tyre është padyshim që të bëjnë që vjedhësit e mundshëm të dyqaneve të mendojnë dy herë për qëllimet e tyre.

Sidoqoftë, ka shumë njerëz që mund të dallojnë lehtësisht një kamera të rremë dhe një kamera të vërtetë. Kjo është arsyeja pse shumë vende do të përdorin kamera të prishura reale që të paktën duken 100% të mirëfillta. Gjithashtu, kompanitë e mëdha në të vërtetë nuk i monitorojnë të gjitha kamerat në kohë reale, por në vend të kësaj thjesht regjistrojnë se çfarë po ndodh. Pra, nëse nuk ndodh diçka e tmerrshme dhe policia ndërhyn, ata nuk do ta dinë nëse ishit ju që dolët të fundit.

Shefi juaj ka të preferuar pavarësisht nga ato që thotë

Shefi juaj mund të jetë duke u përpjekur të qëndrojë absolutisht neutral, por ata kanë të preferuarit e tyre. Dhe nganjëherë ata e bëjnë shumë të qartë se kush janë punonjësit e tyre të preferuar. Nëse nuk jeni në atë listë, nuk keni nevojë të mposhtni veten dhe thjesht duhet të vazhdoni tutje. Pozicioni juaj nuk është domosdoshmërisht në rrezik vetëm sepse shefi juaj nuk është i dashuruar me ju.

Pra, edhe pse ata thjesht mund të kenë kimi më të mirë me disa punonjës të tjerë, përpiquni të mos përqendroheni shumë në këtë pjesë.

Të jesh në kohë do të thotë të mbërrish 15 minuta më herët

Mbërritja 15 minuta më herët në punë ju jep pak kohë për t’u organizuar. Ju mund të ndizni kompjuterin tuaj, të përgatitni kafenë tuaj të mëngjesit. Në këtë mënyrë truri juaj ka kohë të mjaftueshme për të hyrë në modalitetin e punës para se të fillojë puna aktuale. Ju jeni në kontroll të plotë të ditës dhe orarit tuaj në vend që të vraponi pas gjërave.

Jo vetëm kaq, por ju e lehtësoni veten nga i gjithë stresi pasi që siguroheni që gjithçka të jetë në rregull sipas planit. Sidoqoftë, nuk duhet të mbërrini shumë herët pasi mund të merreni si të mirëqenë nga menaxheri juaj. Dhe ata mund të vazhdojnë t’ju caktojnë punë shtesë pasi e dinë që ju do të mbërrini herët për ta realizuar atë.

Duhet të mendoni për një zgjidhje përpara se të përmendni një problem

Kompania juaj ju punësoi sepse ata kanë nevojë që ju të bëni punën tuaj dhe të arrini qëllimet e tyre. Ata gjithashtu kanë nevojë që ju të gjeni zgjidhje për çfarëdo problemi që lind. Pra, nëse është mbi ju që të shkoni te shefi juaj dhe të jepni lajmet e këqija, më e pakta që mund të bëni është të shkoni me disa zgjidhje të mundshme. Ju nuk keni nevojë të hyni në detaje për vetë problemin, pasi shefi juaj është i interesuar vetëm për ta zgjidhur atë.

Edhe nëse sugjerimet tuaja nuk janë ato që i duhen shefit tuaj, të paktën nuk do të keni hyrë të papërgatitur. Por, propozimi juaj mund të jetë vetëm ajo që i nevojitet kompanisë. Ju mund t’i shpëtoni ata nga një situatë dhe, në atë rast, ju bëheni ylli i tyre.

Jini 100% të sinqertë për gabimet tuaja

Ne të gjithë bëjmë gabime dhe ju nuk bëni përjashtim nga kjo. Gjëja më e mirë që mund të bësh është të shkosh te menaxheri ose shefi yt dhe të rrëfesh për gabimin tënd. Ndonjëherë shefat i vërejnë gabimet tona para se t’i bëjmë ne dhe ata presin nëse do t’i tregojmë ndonjëherë. Nëse është kështu, atëherë punëdhënësi juaj patjetër do ta vlerësojë ndershmërinë tuaj pavarësisht gabimit.

Gjithashtu, duke qenë i sinqertë ndërtoni një profil të besueshëm dhe do të jetë shumë më lehtë për ju të sillni klientë. Pavarësisht kësaj, gënjeshtra sjell edhe më shumë gënjeshtra pasi që gjithmonë do të përpiqeni të mbuloni gjurmët tuaja.

Me ndershmërinë ju mësoni se pa marrë parasysh gabimin, ju mund ta trajtoni atë me ndihmën e bashkëpunëtorëve dhe shefit tuaj.