Itali/ Istat, të ardhurat e familjeve rriten konsumi në 2021, kursimet janë ulur

“Gjatë vitit 2021, zgjerimi i prodhimit dhe kthimi i pagave në nivelet e vitit 2019 gjeneroi një rritje të të ardhurave të disponueshme të familjeve konsumatore prej 3,8% (+42,5 miliardë euro), pas kësaj në vitin 2020 pati një tkurrje të 2.7% (-30.6 miliardë).

Fuqia blerëse, ndërkohë që është rritur me 2.1% me bazë vjetore, nuk është kthyer në nivelet e para krizës.

Kështu ka bërë të ditur Istat. Rritja e konsumit uli prirjen për të kursyer, e cila ra në 13.1% (nga 15.6% në 2020).
Në vitin 2021, familjet i kanë dhënë një shtysë edhe tregut të pasurive të paluajtshme. Investimet në familje nga familjet konsumatore treguan një rritje të ndjeshme (17,1 miliardë euro, + 28,9%) pas një tkurrje dyvjeçare, edhe falë sistemit të stimulimit të ristrukturimit”, shpjegon Istat.
Për sa i përket investimeve të kompanive jofinanciare, “pas kolapsit të regjistruar në vitin 2020 (-11,2%, -20,5 miliardë euro), ato shënuan një rritje prej 17% në vitin 2021 (+27,6 miliardë ), duke arritur në 7 miliardë mbi nivelin e parakrizës. niveli “, dhe për këtë arsye norma e investimeve u rrit nga 21.3% në 2020 në 22.8%, “niveli më i lartë që nga kriza financiare e 2008”. Istat nënvizon gjithashtu se “dinamika pozitive e prodhimit” bëri që të ardhurat nga puna të rriteshin me 10.8%, duke e bërë atë “të rikuperohet totalisht nga rënia e një viti më parë”.