3 arsye pse zgjedhja e karrierës është më e rëndësishme se kurrë

Pse zgjedhja juaj e karrierës është më e rëndësishme se kurrë më parë? Së pari, ne duhet të marrim parasysh faktorë të ndryshëm, të gjithë ata që duhet të kontribuojnë në vendimet në lidhje me udhëtimin tonë profesional. Si fëmijë, shpesh na pyesnin se çfarë donim të bëheshim kur të rriteshim. Pyetje të tilla nxitën përgjigje si astronaut, balerinë, oficer policie dhe mjek.

Ndërsa u rritëm, ambiciet tona të fëmijërisë u shndërruan në zgjedhje më realiste, të informuara nga bota e punës gjithnjë në ndryshim përreth nesh. Me teknologjinë që transformon me shpejtësi çdo industri, tregu i punës po pëson ndryshime të jashtëzakonshme.

  1. Disa vende pune janë drejt zhdukjes

Automatizimi tani dominon realitetet tona në forma të shumta. Ndërsa këto përparime kanë për qëllim përmirësimin dhe thjeshtimin e jetës sonë, ato gjithashtu imponojnë një kërcënim për homologët e tyre njerëzorë, të cilët ishin ngarkuar së pari me këto punë.

Me teknologjinë AI që fillon të zëvendësojë punëtorët në disa industri dhe sektorë, zgjedhja e një karriere që nuk do të kapet në zjarrin e një revolucioni teknologjik është jetike; duhet të keni parasysh ndikimin e mundshëm që teknologjia mund të ketë në industrinë tuaj.

Është vlerësuar se një përqindje e madhe e punëtorëve do të kenë nevojë të ndërrojnë industritë dhe të fitojnë aftësi të reja për të mos mbetur pa punë në të ardhmen. Në fakt, Instituti Global McKinsey zbuloi se 25% më shumë punëtorë nga sa ishte vlerësuar më parë do të kenë nevojë të ndërrojnë profesion. Ky është rezultat i pandemisë Covid-19, e cila i shtyu kompanitë të miratojnë procese të reja pune për të qëndruar në këmbë, duke përshpejtuar investimet e tyre në IA dhe automatizim. Për miliona punëtorë, këto ndryshime mund të sjellin zhdukjen e pozicioneve të tyre më shpejt nga sa ishte parashikuar.

Të shohësh larg dhe të ndërmarrësh hapa proaktivë në fillim të udhëtimit tënd profesional do të thotë që ju do të gjeni veten duke punuar krah për krah me teknologjitë në zhvillim sesa të zëvendësoheni me to.

Karrierat në kujdesin shëndetësor, teknologji, inxhinieri, arsim dhe biznes pritet të kenë rritje eksponenciale, ndërsa sektorë të tillë si bujqësia, shërbimi i ushqimit dhe prodhimi janë më të ndjeshëm ndaj dominimit të teknologjisë.

Por ndërsa automatizimi i punës do të sjellë zhdukjen e rrugëve të caktuara të karrierës, ai gjithashtu do të rezultojë në krijimin e profesioneve të reja që do të jenë të nevojshme në këtë ekonomi të drejtuar nga teknologjia. Në fakt, vlerësohet se do të krijohen më shumë vende pune sesa të humbasin nga automatizimi, sipas një raporti të Forumit Ekonomik Botëror.

Kjo do të thotë që ju duhet të mendoni se çfarë karriere të zgjidhni që jo vetëm do t’i mbijetoni këtyre ndryshimeve teknologjike, por do të lulëzoni më të.

  1. Kostot e shkollimit po rriten

Përtej të ardhmes së punës dhe pashmangshmërisë së automatizmit, një konsideratë tjetër e rëndësishme kur zgjedh një karrierë është rritja e vazhdueshme e tarifave të shkollimit, të cilat po e bëjnë arsimin e lartë më pak të arritshëm.

Diferenca e madhe e të ardhurave mesatare midis të diplomuarve në kolegj dhe mbajtësve të diplomave të shkollës së mesme, si dhe shkalla më e lartë e papunësisë e vërejtur në grupin e fundit, e bën një domosdoshmëri diplomën e kolegjit për një kualifikim thelbësor në tregun e sotëm të punës, pavarësisht kostos eksponenciale për të marrë një të tillë.

Këto shifra shqetësuese tregojnë se ajo që ju zgjidhni për të studiuar tani është një vendim shumë më i madh. Diploma juaj është një investim afatgjatë, dhe me rritjen e kostos së arsimit të lartë, duke ditur se cilën rrugë karriere dëshironi të ndiqni do t’ju lejojë të punoni drejt një profesioni që do t’ju ndihmojë të kaloni në industrinë tuaj të dëshiruar.

Arsimi universitar është më shumë se një mjet i thjeshtë për avancimin e karrierës, por në këtë ekonomi gjithnjë në zhvillim, një diplomë është padyshim një pasuri e vlefshme për çdo punëkërkues.

  1. Hap rrugën drejt sigurisë ekonomike

Potenciali i fitimit të një profesioni është një konsideratë kryesore për shumicën kur vendosni për një karrierë të përshtatshme. Zgjedhja e profesionit të duhur do të thotë që ju do të jeni në gjendje të keni siguri ekonomike, një faktor që luan një rol kyç në mirëqenien tonë të përgjithshme.

Në të vërtetë, një studim nga Zyra Ndërkombëtare e Punës (ILO) zbuloi se siguria ekonomike është e lidhur me mirëqenien personale dhe kënaqësinë e përgjithshme, si në karrierën tuaj ashtu edhe në jetën personale. Prandaj, një punë që mund t’ju japë stabilitet financiar mund të ketë gjithashtu një efekt të drejtpërdrejtë në lumturinë dhe prosperitetin tuaj.

Sapo të filloni të punoni në sektorin tuaj të zgjedhur, filloni të vendosni themelet mbi të cilat mund të ndërtoni karrierën tuaj. Ndërsa fitoni më shumë përvojë dhe aftësi, potenciali juaj i fitimit gjithashtu do të rritet dhe ju do të jeni në gjendje të konkurroni dhe të kualifikoheni për role të rangut më të lartë. Për më tepër, duke u bërë ekspert në fushën tuaj, do të punësoheni më shpejt. Kjo mund të motivojë punëdhënësin tuaj për t’ju dhënë stimuj të mëtejshëm për të qëndruar me kompaninë dhe gjithashtu mund t’ju bëjë një komponent të domosdoshëm brenda asaj organizate, duke ju ofruar siguri në punë.

E gjithë kjo bëhet një efekt pozitiv domino, i cili kontribuon më tej në përmirësimin e stabilitetit financiar dhe sigurisë ekonomike.

Duhet të jeni strategjik me zgjedhjen e karrierës

Në një botë ku gjithçka po evoluon vazhdimisht, zgjedhja e karrierës së duhur mund të jetë një sfidë e vërtetë.

Automatizimi, rritja e kostove të shkollimit dhe nevoja për siguri financiare duhet të jenë konsiderata thelbësore gjatë procesit të vendimmarrjes. Sidoqoftë, ju gjithashtu duhet të lejoni faktorë të tjerë që të informojnë zgjedhjen tuaj të karrierës, por gjithashtu duhet të shfrytëzoni talentet, aftësitë dhe interesat tuaja natyrore në mënyrë që të gjeni një karrierë që është vërtet e përshtatshme për ju.

Pra, ndërkohë që duhet të jeni pragmatikë me vendimin tuaj, ju gjithashtu duhet të merrni parasysh ambiciet dhe synimet tuaja personale për të gjetur një karrierë që është e përshtatshme dhe emocionuese.