3 mënyra se si perfeksionizmi vret biznesin tuaj

Nuk është sekret që perfeksionistët priren të bëhen sipërmarrësit më të mirë. Por dështimi për të ulur standardet tuaja jashtëzakonisht të larta deri në nivele të arsyeshme mund ta djegë shpejt biznesin tuaj në flakë.

Nëse shikoni disa nga njerëzit më të suksesshëm në histori, ka të ngjarë të gjeni disa histori që tregojnë një tendencë paksa të dëmshme drejt perfeksionizmit. Steve Jobs kërkoi që punonjësit të merrnin miratimin e tij për çdo detaj të Macintosh-it origjinal. Regjisori i filmit, Stanley Kubrick, theu një rekord botëror kur xhiroi të njëjtën skenë të “The Shining” 148 herë. Madje edhe këngëtari James Brown do t’i gjobiste vokalistët e tij rezervë nëse do të guxonin të humbnin një ritëm.

Ndërsa një vëmendje pothuajse obsesive ndaj detajeve dhe një mosgatishmëri për të pranuar dështimin ka të ngjarë të ketë ndihmuar në karrierën e tyre, në një moment ose në një tjetër, ajo u bë pikërisht gjëja që kërcënoi suksesin e tyre. Sepse kur perfeksionizmi lihet i pakontrolluar, ai në mënyrë të pashmangshme shndërrohet në një forcë paralizuese dhe shkatërruese.

Të kesh pak hapësirë për gabime do të thotë që sa herë që diçka del jashtë rrugës, ndjen një presion të turpshëm për ta rregulluar atë përpara se bota të digjet në hi.

Natyrisht, ne e dimë logjikisht se të gjithë njerëzit bëjnë gabime dhe bota në fakt nuk do të përfundojë nëse diçka nuk shkon sipas planit. Por në ato momente, sigurisht që ndihet ashtu.

Nëse jeni duke luftuar me perfeksionizmin në biznesin tuaj, këtu janë tre mënyra se si mund të vrasë suksesin tuaj (dhe si ta kapërceni atë):

1. Perfeksionizmi pengon produktivitetin

Kur jeni të mbërthyer në kontrollin e perfeksionizmit, frika për të bërë një gabim mund t’ju ngrijë në mosveprim. Ju shtyni projektet e mëdha dhe zvarrisni detyrat e rëndësishme, sepse dëshironi të shmangni mundësinë e rrëmujës.

Kjo jo vetëm që ju bën të humbisni mundësitë që mund të mos vijnë më, por gjithashtu ndalon vrullin tuaj. Papritur gjithçka ndihet dërrmuese dhe ju nuk mund të bëni ndonjë përparim.

Këshillë: Mënyra më e mirë për ta kapërcyer këtë është të bëheni më të vetëdijshëm për modelet dhe simptomat tuaja kur perfeksionizmi po fillon. Si silleni zakonisht? A ia lëshoni detyrat ekipit tuaj pa i menduar ato? A fshiheni në zyrën tuaj dhe injoroni thirrjet nga të dashurit tuaj derisa gjërat të mbarojnë?

Pasi të jeni të qartë se cilave shenja duhet t’i kushtoni vëmendje, bëni një listë të hapave të veprimit që do të angazhoheni të ndërmerrni sa herë që t’i shihni ato shenja që shfaqen. Ndoshta është diçka aq e thjeshtë sa vendosja e afateve dhe angazhimi për t’i përmbushur ato edhe nëse rezultati përfundimtar nuk është i përsosur.

Pasi të eksperimentoni me këto hapa veprimi, bëni një auditim të shpejtë të rezultatit. Merrni shënime për atë që funksionoi, çfarë jo dhe çfarë mund të bëni më mirë herën tjetër. Bëni gabime dhe mësoni në mënyrë aktive prej tyre duke krijuar një plan për t’u përmirësuar.

2. Perfeksionizmi vendos shumë në pjatën tuaj

Nëse jeni një perfeksionist i vetëshpallur, ka të ngjarë të keni një besim tinëzar se askush nuk mund ta bëjë atë aq mirë sa mundeni ju. Kjo thënie e vjetër, “nëse doni që diçka të bëhet mirë, bëjeni vetë”, është praktikisht mantra juaj.

Megjithatë, kjo mendësi jo vetëm do të zbrazë energjinë tuaj mendore dhe fizike, por do t’ju mbajë larg arritjes së qëllimeve tuaja. Kur merrni vazhdimisht më shumë se sa mund të përballoni (dhe nuk arrini të kuptoni kufizimet tuaja njerëzore), rrezikoni të pësoni burnout, gjë që mund të jetë fatale për biznesin tuaj.

Këshillë: Sa herë që tundoheni të merrni më shumë sesa mundeni realisht, pyesni veten nëse detyra është absolutisht e nevojshme për biznesin tuaj ose nëse mund të delegohet ose të jepet jashtë. Edhe nëse askush nuk mund ta bëjë atë aq mirë sa ju mundeni, sa papërsosmëri jeni të gatshëm të pranoni për të pasur më shumë energji, kohë dhe vitalitet? Nëse është dikush që mund të bëjë një detyrë me prioritet të ulët që do t’ju kursejë mijëra orë, por do të prodhojë vetëm rreth 70% të cilësisë, a ia vlen të hiqni dorë nga pjata juaj?

Përqëndrohuni te gjërat me prioritet të lartë dhe me rëndësi të madhe dhe mësoni të lini të tjerët. Do të habiteni sa shumë mund të arrini kur nuk po përpiqeni të bëni gjithçka vetë.

3. Perfeksionizmi parandalon rritjen e nevojshme

Nëse doni të arrini lartësi të reja në biznesin tuaj, duhet të jeni të gatshëm të rriteni dhe të ndryshoni. Por perfeksionizmi mund t’ju mbajë të mbërthyer përgjithmonë. Kur pretendoni se i keni të gjitha nën kontroll (edhe nëse nuk i keni), mbylleni përpara mundësive dhe ideve të reja. Ju bëheni rezistent ndaj ndryshimeve dhe nuk dëshironi të shtriheni jashtë zonës suaj të rehatisë. Dhe përfundimisht, biznesi juaj pëson një goditje.

Problemi me perfeksionistët është se ne në fakt bëjnë gabime gjatë gjithë kohës, por shpesh nuk i pranojnë ato. Në vend të kësaj, ata I fshehin dhe përpiqen të sillen sikur nuk kanë ndodhur kurrë. Por e vërteta është se gabimet tona janë një pjesë e natyrshme dhe e domosdoshme e procesit të të mësuarit. Dhe nëse duam të jemi të suksesshëm, duhet të mësojmë se si t’i përqafojmë ato.

Këshillë: Në vend që të përpiqeni të pretendoni sikur gabimet tuaja nuk kanë ndodhur kurrë, pranoni ato. Ju mund të zgjidhni të përfshiheni në sjellje destruktive, ose mund të zgjidhni të përballeni me problemin dhe ta zgjidhni atë pa u lidhur me emocionet negative.

Heqja dorë nga perfeksionizmi kërkon një dozë të shëndetshme besimi te vetja, dhe kjo fillon me besimin se jeni plotësisht në gjendje të mësoni dhe të zgjidhni çdo gabim që bëni. Pra, pranoni gabimin, falni veten që e keni bërë atë, gjeni mësimin dhe merrni përgjegjësinë për të ndrequr atë që u prish.