7 gabimet që duhet të shmangni kur flisni me dikë

Nëse doni që nivelet tuaja të aftësive dhe rehatisë të rriten kur flisni me të tjerët apo për të tjerët, shmangni këto shtatë gabime:

Supozoni se askush nuk dëshiron të flasë me ju

Nëse jeni të turpshëm, ju kuptoj, por ju nuk jeni i vetmi. Nëse jeni të shqetësuar që të dukeni sa më të sigurtë dhe natyralë, ju thjesht po humbni pikë: Ndaloni së menduari për veten tuaj.

Pas kaq muajsh izolimi social për shkak të pandemisë, shanset janë të mëdha që personi pranë jush është po aq i etur për të krijuar një lidhje.

Ndërprisni ose ndërhyni në një bisedë që po ndodh

Koha është gjithçka. Nëse shihni dy ose më shumë njerëz të angazhuar fuqishëm në bisedë, ata me siguri nuk janë gati që ju të ndërhyni.

Së pari, prisni, pastaj sapo të keni vëmendjen e dikujt dhe, në mënyrë ideale, të merrni një përparim jo-verbal, ky është shansi juaj.

Mbani parasysh edhe distancën; mos qëndroni shumë afër ose shumë larg. Ju dëshironi të dëgjoheni, jo të bërtisni dhe të dukeni të çuditshëm.

Filloni të flisni pa pasur diçka për të thënë

Nëse dikush duket i largët ose i humbur në mendime, lëvizja në hapësirën e tij personale dhe murmuritja “hej”, vështirë se do të thyejë akullin.

Provoni të kërkoni leje (p.sh., “Përshëndetje. A është ok nëse flas me ju?” Ose “Më falni, e keni problem nëse ju pyes diçka?”) Dhe sigurohuni që keni një pyetje ose koment të formuar plotësisht (p.sh. , “A po kaloni mirë?”).

Ka të bëjë me krijimin e një mundësie që personi tjetër të jetë komod teksa përgjigjet.

Përfshini në bisedë tema të rënda

Nëse po flisni me dikë të ri, në përgjithësi është më mirë të mos flisni për tema të rënda dhe polarizuese, si aborti apo politika.

Nëse më vonë shkoni drejt atyre temave, është mirë. Por për fillim, synoni diçka të thjeshtë dhe të afërt që ju dhe personi tjetër mund ta zhvilloni së bashku. Ndoshta është muzika që po dëgjoni të dy, ushqimi që po provoni të dy ose pankarta e madhe e zyrës “Mirë se vini” me të cilën ballafaqoheni të dy.

Bëheni të vështirë për t’u ndjekur

Pasi të keni krijuar një lidhje me njëri-tjetrin, vazhdoni atë lidhje duke e bërë veten të lehtë për t’u kuptuar.

Nëse flisni gjuhë të ndryshme, për shembull, ngadalësoni fjalimin tuaj dhe shqiptoni qartë fjalët. Nëse keni tendencë të flisni në zhargon, mos përdorni fjalë që mund të mos i dinë të tjerët. Nëse ata ju pyesin se çfarë bëni në punë, përgjigjuni në një mënyrë që nuk merr më shumë pesë minuta.

Flisni shumë për veten ose për personin tjetër

Shpesh thuhet se njerëzve u pëlqen të flasin për veten e tyre dhe se bërja e pyetjeve është përbërësi sekret i bisedave të mira. Por kjo nuk është e vërtetë për të gjithë.

Askujt nuk i pëlqen të ndihet sikur po merret në pyetje, kështu që nëse ndjeni se pyetjet nuk janë të mirëseardhura, tërhiquni. Në vend të kësaj, tregoni një histori, ofroni një opinion.

Nëse nuk mund të kuptoni se ku qëndrojnë interesat e tyre, provoni të pyesni për temat që ju interesojnë.

Humbni kohën e dikujt

Nëse po flisni me dikë, flisni me të. Mos shikoni në dysheme ose mos shikoni mbi supe një person tjetër. Lëreni telefonin larg. Jini të pranishëm dhe kushtojini vëmendjen tuaj të plotë.