Android 14 sjell funksionin e shëndetit në telefona dhe tableta

iOS ka një veçori “Battery Health” që mungon si një veçori origjinale në Android për të treguar kapacitetin maksimal të mbetur në baterisë e pajisjes.

Megjithatë, Android 14 mund ta sjellë atë në të gjitha pajisjet Android kur versioni i tij përfundimtar do të lansohet.

Ish-inxhinieri i XDA-Developers, Mishaal Rahman ka zbuluar se Google shtoi disa API të reja “BatteryManager” në Android 14 beta, raporton GSM Arena.

Dy prej tyre janë API publike – përdoren për të dhënë informacion rreth numrit të ciklit dhe statusit të tarifimit – ndërsa pjesa tjetër janë API të sistemit që raportojnë datën e prodhimit të pajisjes, datën e përdorimit të parë, politikën e tarifimit dhe shëndetin e baterisë.

Rahman raporton se çdo aplikacion me lejen “BATTERY_STATS” mund t’i përdorë këto API të sistemit, por ato janë të disponueshme vetëm në pajisjet Pixel që përdorin Android 14 Beta 2 ose më të lartë.

Zhvilluesi Narek zhvilloi një aplikacion të quajtur Batt që përdor këto API të reja për të raportuar shëndetin e baterisë dhe ciklet e karikimit të smartfonit. Mund ta shkarkosh nga GitLab dhe ta provosh në pajisjen tënde nëse ka Android 14.

Megjithatë, saktësia e të dhënave që ndan aplikacioni nuk mund të garantohet pasi raporton se çfarë kthejnë API-të, dhe ato statistika varen nga informacioni që gjurmon IC-ja e karikimit. Gjithashtu varet nëse HAL e mbështet këtë veçori apo jo.