Aronia, fruti me i shendetshem ne bote!

Aronia është një frut i vogel i ngjashem me boronicen me substanca te larta anti-kancerogjene. Është vërtetuar se frutat e zeza të Aronisë kanë ndikim pozitiv tek qelizat kancerogjene.

Në një studim në universitetin Ohio State është vërtetuar se frutat e zeza luftojnë me sukses qelizat kancerogjene. Pigmentet të cilat gjenden tek Aronia zvogëlojnë 80% aktivitetin e qelizave kancerogjene dhe i shkatërrojnë një të pestën e qelizave kancerogjene pa pasur ndikim tek qelizat e tjera të shendosha.

Nese shikoni grafikun e bashkengjitur, do vereni qe ky frut ka % me te larte te antioksidanteve ne krahasim me boronicen, mjedren, goxhiberrin, manaferrat, qershine, kumbullen, rrushin etj.

Kokrrat e freskëta të Aronias përdoren për në pregatitjen e lëngjeve të ndryshmeve, shurupit, reçelit dhe verës. Kokrrat e thata të Aronias gjenden në shumë dyqane organike dhe mund t’i kombinoni me ëmbëlsira, musli apo biskota. Në shumë vende të ndryshme të botës, kokrrat e thata të Aronias përdoren për pregatitjen e çajrave bimorë të pasur me antioksidantë.