Bodrum vere si hapësirë ​​për relaksim dhe kënaqësi

Të mbledhësh verë gjithashtu do të thotë të kënaqesh me një argëtim të pabesueshëm, kënaqësi të rezervuara vetëm për disa ndjekës, për ata që janë të gatshëm të ndjekin pasionin e tyre, pavarësisht se si do të interpretohet sjellja e tyre. Për shumë njerëz, rituali i hapjes së shishes së parë të Beaujolais në korrje në një kohë të caktuar – të enjten e tretë në nëntor – mund të duket e çuditshme dhe e pajustifikuar. Por një përvojë e tillë, pa dyshim, nuk mund të përshkruhet me fjalë, ia vlen të jetosh …

Çfarë depo për bodrumin e verës?

bodrum vere shtëpie ide-dollap me kyç-depo-dru

Ku ta kërkojmë fillimin? Ndoshta në faktin se vera ka një çmim, jo ​​si një produkt thjesht tregtar, por si një mjet që jep kënaqësi dhe krijon një atmosferë të këndshme. Udhëtimi, nga prova e parë e një vere të mirë deri tek dëshira për ta pasur pranë jush kur ta dëshironi, është i shkurtër dhe kalon pa u vërejtur. Para se të kuptoni se çfarë po ndodh, ju tashmë jeni ballafaquar me problemin se ku të ruani rezervat tuaja të çmuara dhe nëse kushtet e magazinimit janë të përshtatshme. Kjo ju sugjeron se ka ardhur koha për të bërë diçka. A do të kufizoheni vetëm në rafte speciale, dollapë vere ose një zonë të tërë të krijuar për këtë qëllim? Krejtësisht varet nga ju se ku ta instaloni koleksionin tuaj. Dhe nëse qëndrimi juaj ndaj verës është tashmë i veçantë,vendndodhja që ju i jepni asaj në shtëpinë tuaj do të jetë gjithashtu.

Bodrum vere me tavernë për shije me miqtë

shtëpi bodrum vere tavernë-ndaj-miq

Para së gjithash, duhet të theksohet se cilido vendim të merrni në lidhje me vendosjen e koleksionit tuaj të verës, gjëja më e rëndësishme është që ju të jeni të rregullt dhe të vendosur për të përfunduar projektin. Prandaj, është e nevojshme të jeni të vetëdijshëm për dëshirat dhe mundësitë tuaja që nga fillimi. Kur hartoni një bodrum vere në shtëpi, duhet të vendosni nëse do të jetë personale apo do të ndahet me miqtë dhe të ftuarit. Ju mund të mbështeteni në njohuritë dhe aftësitë tuaja, por mos e neglizhoni mendimin e ekspertëve. Nëse keni vendosur të investoni në hobi tuaj të preferuar, nuk do të gaboni nëse e bëni me mençuri, duke ndjekur këshillën e një arkitekti dhe një enologu. Detyra kërkon kohë, por bodrumi i verës është për jetën!

Rekomandimet themelore për hartimin e një bodrumi vere në shtëpi

bodrum vere shtëpie me shishe të vjetra-traminer

Armiqtë më të mëdhenj të verës janë drita, nxehtësia, dridhjet dhe oksidimi. Meqenëse vera është një substancë që ndryshon vazhdimisht edhe pas shishjes, kushtet e mjedisit në të cilin ruhet duhet të mbahen nën parametra shumë të rreptë.

Temperatura në bodrumin e verës

dollapët e bodrumeve të verës shtëpiake-bar-provë e verës

Një temperaturë prej rreth 13-14 gradë është optimale për ruajtjen e një koleksioni të verërave të ndryshme – verëra të bardha, të kuqe, me gaz dhe ëmbëlsirë. Kjo temperaturë është më afër kushteve natyrore në shpellat ku vera mbahet dhe plaket më mirë. Mirëmbajtja e kësaj temperature përfshin një sistem ftohës, si dhe izolim shumë të mirë, i cili parandalon ajrin e nxehtë të hyjë jashtë në të.

Lagështia në bodrum

shtëpi bodrum vere ide-dollap me kyç-depo-dru

Lagështia në bodrum duhet të mbahet ndërmjet 60 dhe 70%. Drita në bodrum duhet të jetë minimale në përdorim, dhe pjesa tjetër e kohës – e fikur. Pozicionimi i bodrumit është zakonisht në bodrum ku temperatura dhe lagështia e dëshiruar janë relativisht të lehta për tu arritur. Në rast se bodrumja është e vendosur mbi nivelin e tokës, ajo duhet të jetë e izoluar shumë mirë dhe të parandalohet depërtimi i dritës natyrore. Muret dhe dyshemeja e vendit duhet të jenë të shëndosha, të forta dhe të thata. Dera duhet të jetë e fortë dhe e mbyllur mirë.

Raftet e verës dhe shiriti i provës

bodrum vere në shtëpi-ide-praktike-magazinimi

Magazinim druri dhe mur me gurë

magazinimi i bodrumit të verës së shtëpisë-guri me pamje nga druri

Magazinim druri për shishet e verës

moderne-shtëpi-verë-ruajtje-ide

Bëni koleksionin tuaj të parë të verërave sipas rekomandimeve të një someliere

bodrum vere shtëpie shishe-verë-italiane-Lugana-Superiore