Çfarë ju bën të kënaqur në punën tuaj? Ja çfare thotë studimi

Nëse keni një punë me kohë të plotë, atëherë po shpenzoni një pjesë të konsiderueshme të orëve tuaja çdo javë në punë, duke menduar për punën dhe/ose duke udhëtuar për në zyrë. Si rezultat, është e natyrshme të dëshironi të jeni të lumtur dhe të kënaqur me punën që po bëni. 

Lumturia vs. Kënaqësia 

Për të nisur gjërat, ia vlen të bëni dallimin midis kënaqësisë së përgjithshme me punën tuaj dhe lumturisë tuaj momentale. Ju mund ta doni punën tuaj dhe të ndiheni plotësisht të kënaqur me rrugën tuaj të karrierës dhe të keni ende momente në punë, në të cilat nuk jeni të lumtur ose nuk kënaqeni me atë që bëni. Kënaqësia është një gjendje afatgjatë, ndërsa lumturia është diçka që ndodh në moment. 

Studimet që eksplorojnë se çfarë i bën njerëzit të kënaqur, zakonisht pyesin njerëzit për kënaqësinë e tyre të përgjithshme dhe më pas lidhin dallimet midis njerëzve në përgjigjet e tyre ndaj aspekteve të punës. Studimet që shikojnë lumturinë momentale fokusohen në ngjarje të veçanta. Këto studime mund t’i ndalojnë njerëzit në periudha të caktuara të ditës të pyesin se çfarë po bëjnë dhe për emocionet pozitive ose negative që po përjetojnë, ose mund t’i bëjnë ata të reflektojnë gjatë ditës dhe të mendojnë për aktivitetet dhe emocionet. 

Çfarë ju bën të kënaqur në punën tuaj?

Ka korniza të ndryshme që e bëjnë një punë të mirë për të parashikuar kënaqësinë e njerëzve me punën e tyre. Njëri fokusohet në shkallën në të cilën njerëzit e shohin punën e tyre si një thirrje ose një profesion. Një thirrje është një punë që i shërben një kauze që ka më shumë ndikim shoqëror sesa thjesht detyra specifike. Ofron përfitim për të tjerët dhe lidh detyrat e përditshme me një temë më domethënëse. Njerëzit që e shohin punën e tyre si thirrje janë më të kënaqur me punën e tyre sesa njerëzit që nuk e shohin këtë. 

Ju mund të mendoni se ta shihni punën si thirrje mund të ndodhë vetëm nëse keni një punë të nivelit të lartë në një organizatë, ose punoni në një organizatë jofitimprurëse, por nuk është kështu. Kushdo që mendon se puna e tyre është e lidhur me një qëllim më të gjerë, mund ta përjetojë punën si një thirrje, pavarësisht nga detyrat specifike që kërkon puna e tyre. 

Një qasje e dytë bazohet në një kornizë të quajtur “Teoria e Karakteristikave të Punës”. Ideja këtu është se ekzistojnë pesë dimensione të punës suaj që ka të ngjarë të rrisin kënaqësinë tuaj me punën që keni. Këto janë: 

  • Puna kërkon një shumëllojshmëri aftësish dhe aktivitetesh për t’i bërë mirë, kështu që ju kryeni shumë detyra. 
  • Ju arrini të kryeni detyrat nga fillimi në fund në vend që të punoni thjesht në një pjesë të vogël të enigmës. 
  • Puna ka një rëndësi më të gjerë (që lidhet me “orientimin e thirrjes” që sapo përshkruam). 
  • Ju keni lirinë për të bërë punën tuaj pa mikromenaxhim ose mbikëqyrje të rëndësishme. 
  • Ju merrni reagime të shpeshta dhe në kohë nëse përpjekjet tuaja kanë sukses. 

Sa më shumë që puna juaj i shfaq këto karakteristika, aq më të kënaqur do të jeni me punën tuaj. 

Çfarë ngjarje ju gëzon çdo ditë?

Pavarësisht nëse e shihni punën tuaj të përgjithshme të kënaqshme, çfarë ka për të thënë shkenca për lumturinë tuaj momentale ndërsa dita kalon? 

Disa studime shikojnë vetëm sasinë e kënaqësisë që njerëzit marrin nga aktivitetet që kryejnë. Studime si ky sugjerojnë se nga të gjitha gjërat që njerëzit bëjnë gjatë ditës, e vetmja gjë që njerëzit kënaqen nga momenti në moment më pak se puna është udhëtimi për në punë. Ata gjithashtu e shijojnë kohën e tyre me kolegët dhe shefat më pak sesa me miqtë dhe familjen. Kur thjesht shikoni nivelet mesatare të lumturisë, atëherë historia e punës nuk duket aq e mirë. 

Por, padyshim që ka ngjarje pune që ju bëjnë të lumtur. Natyrisht, sukseset ju bëjnë të lumtur. Përfundimi i një projekti, mbyllja e një shitjeje ose kontributi i një ideje të shkëlqyer ju bëjnë të ndjeheni mirë në këtë moment. Përveç kësaj, çdo aktivitet në të cilin mendoni shpejt ju bën të lumtur. Për shembull, të kesh një bisedë të shkëlqyer në të cilën rrjedhin idetë, ose të bësh shumë përparim në një raport ose program kompjuterik, do të ndihesh mirë. 

Hulumtimi në lidhje me karakteristikat e punës të përmendura më sipër tregon gjithashtu se të bëni diçka të pazakontë për punën tuaj, e cila lidhet me aspektet pozitive të kënaqësisë në punë, do t’ju bëjë të lumtur.  

Ky hulumtim është i vlefshëm, sepse tregon gjëra që mund të bëni për të maksimizuar kënaqësinë tuaj të përgjithshme me punën tuaj, si dhe për të rritur kënaqësinë tuaj të përditshme për punën që po bëni. Edhe kur nuk keni shumë kontroll mbi detyrat e veçanta që janë pjesë e ditës tuaj të punës, ju keni një zgjedhje se si i perceptoni ato.