Çfarë ndodh me Bitcoin pasi të jetë minuar e gjitha? – Rreth 19 milion aktualisht në ekzistencë

Kishte 19,124,681 bitcoin në ekzistencë që nga gushti 2022. Në atë moment, kishin mbetur 1,875,319 për t’u minuar përpara se të arrihet kufiri prej 21 milionë bitcoin.

Në fakt, një nga karakteristikat kryesore të Bitcoin (BTCUSD) është furnizimi i tij i kufizuar i monedhave. Shpikësi i Bitcoin, Satoshi Nakamoto, emri anonim i përdorur nga krijuesit e kriptomonedhës Bitcoin, e projektoi kriptomonedhën në thelb si ar dixhital dhe e kufizoi furnizimin maksimal të Bitcoin për të imituar sasinë e kufizuar të arit fizik.

Numri maksimal i bitcoin-ve që mund të emetohen, të minuara është 21 milionë.

Bitcoin-et e reja i shtohen furnizimit të Bitcoin përafërsisht çdo 10 minuta, që është sasia mesatare e kohës që duhet për të krijuar një bllok të ri të Bitcoin. Sipas dizajnit, numri i bitcoin-ve të prodhuar për bllok reduktohet me 50% pas çdo 210,000 blloqe, ose rreth një herë në katër vjet.

 A do të arrijë ndonjëherë numri i Bitcoin-ve në 21 milionë?

Numri i përgjithshëm i bitcoin-ve të emetuar nuk pritet të arrijë në 21 milionë. Kjo për shkak se rrjeti Bitcoin përdor operatorë bit-shift-operatorë aritmetikë që rrumbullakosin disa pika dhjetore deri në numrin e plotë më të vogël më të afërt.

Ky rrumbullakim poshtë mund të ndodhë kur shpërblimi i bllokut për prodhimin e një blloku të ri Bitcoin ndahet në gjysmë dhe llogaritet shuma e shpërblimit të ri. Ky shpërblim mund të shprehet në satoshi, me një satoshi të barabartë me 0.00000001 bitcoin. 2 Për shkak se një satoshi është njësia më e vogël e matjes në rrjetin Bitcoin, ai nuk mund të ndahet në gjysmë. Blockchain Bitcoin, kur ngarkohet me ndarjen e një satoshi në gjysmë për të llogaritur një shumë të re shpërblimi, programohet  duke përdorur operatorët e ndryshimit të biteve për të rrumbullakosur poshtë në numrin e plotë më të afërt. Kjo rrumbullakosje sistematike e shpërblimeve të bllokut Bitcoin, në fraksione satoshis, është arsyeja pse numri i përgjithshëm i bitcoin-ve të emetuara ka të ngjarë të bjerë pak më pak se 21 milionë.

Me numrin e bitcoin-ëve të rinj të emetuar për bllok duke u zvogëluar me gjysmën përafërsisht çdo katër vjet, bitcoin-i përfundimtar nuk pritet të gjenerohet deri në vitin 2140. Numri i bitcoin-ëve të rinj të prodhuar për bllok ishte 50 kur Bitcoin u krijua për herë të parë, dhe që nga ajo kohë ka u ul në 6.25 që nga maji 2020.

Edhe pse mund të prodhohen maksimumi 21 milionë bitcoin, ka të ngjarë që numri i bitcoin-ve në qarkullim të mbetet thelbësisht nën atë numër. Mbajtësit e Bitcoin mund të humbasin aksesin në bitcoin-et e tyre, si për shembull duke humbur çelësat privatë të kuletave të tyre Bitcoin ose duke vdekur pa ndarë detajet e portofolit të tyre. Një studim i qershorit 2020 nga firma e kriptoforenzikës Chainalysis vlerëson se deri në 20% të Bitcoin të lëshuar tashmë mund të humbasë përgjithmonë.

Çfarë ndodh pasi janë minuar 21 milionë Bitcoin?

Pasi të arrihet numri maksimal i bitcoin-ve, edhe nëse ky numër përfundimisht është pak më i ulët se 21 milionë, nuk do të lëshohet asnjë bitcoin i ri. Transaksionet e Bitcoin do të vazhdojnë të grumbullohen në blloqe dhe të përpunohen, dhe minatorët e Bitcoin do të vazhdojnë të shpërblehen, por ka të ngjarë vetëm me tarifat e përpunimit të transaksioneve.

Bitcoin që arrin kufirin e tij të sipërm të furnizimit ka të ngjarë të ndikojë në minatorët e Bitcoin, por se si do të ndikohen ata varet pjesërisht nga mënyra se si Bitcoin evoluon si një kriptomonedhë. Nëse blockchain Bitcoin në vitin 2140 përpunon shumë transaksione, atëherë minatorët e Bitcoin mund të jenë ende në gjendje të gjenerojnë fitime vetëm nga tarifat e përpunimit të transaksioneve.

Nëse Bitcoin në 2140 shërben kryesisht si një depo me vlerë, në vend se për blerjet e përditshme, atëherë është ende e mundur që minatorët të përfitojnë edhe me vëllime të ulëta transaksionesh dhe zhdukje të shpërblimeve të bllokut. Minatorët mund të ngarkojnë tarifa të larta transaksioni për të përpunuar transaksione me vlerë të lartë ose grupe të mëdha transaksionesh, me blockchain më efikas të “shtresës 2” si Rrjeti Lightning që punon së bashku me blockchain Bitcoin për të lehtësuar shpenzimet e përditshme të bitcoin.

Por nëse miniera e Bitcoin në mungesë të shpërblimeve të bllokut pushon së qeni me fitim të besueshëm, atëherë mund të ndodhin disa rezultate negative:

Minatorët formojnë kartele: Grupet e minatorëve mund të bashkëpunojnë në një përpjekje për të kontrolluar burimet e minierave dhe për të komanduar tarifa më të larta transaksioni.

Ndodh minierat egoiste: Minatorët që angazhohen në miniera egoiste bashkëpunojnë për të fshehur blloqe të reja të vlefshme dhe më vonë i lëshojnë ato si blloqe jetimë që nuk janë konfirmuar nga rrjeti Bitcoin. Kjo praktikë mund të rrisë kohët e përpunimit të bllokut dhe të sigurojë që të paguhen tarifa të larta për blloqet e reja kur ato të lëshohen përfundimisht në blockchain.