Cilat janë shkaqet kryesore që çojnë në largimin nga puna? Zbuloni arsyet

Fenomeni është quajtur “Dorëheqja e Madhe” dhe një “cunami qarkullimi”. Por nëse është për shkak të një ndryshimi të përparësive gjatë pandemisë ose thjesht një dëshire për një ndryshim, shumë njerëz kanë lënë punën e tyre, ose po mendojnë të largohen. Në SHBA, departamenti i punës raportoi një rekord prej 4 milionë dorëheqjesh në prill.

Një sondazh i Microsoft -it me më shumë se 30,000 punëtorë në të gjithë botën zbuloi se 41% po konsideronin të linin ose ndryshonin profesionet këtë vit, ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë, hulumtimi nga kompania e softuerit HR Personio zbuloi se 38% e të anketuarve po planifikonin të linin punën në 6 deri në 12 muajt e ardhshëm.

Por si e dini nëse keni nevojë të madhe për ndryshim? Këtu janë 4 pyetje që duhet t’i bëni vetes për t’ju ndihmuar të sqaroni të menduarit tuaj – dhe të ardhmen tuaj.

A duhet të marr parasysh qëndrimin?

Nëse puna po ju shkakton shqetësime të konsiderueshme mendore ose fizike, ndoshta për shkak të ngacmimit ose punës së tepërt kronike, ju duhet të hiqni dorë, thotë psikologu Lee Chambers.

Por, psikologu shton se, duhet të jesh brutalisht i sinqertë me veten. “Cilat janë zhgënjimet tuaja? Cila është ajo pikë kryesore e shqetësimit?

Sa më i saktë të jeni për shkakun, aq më shumë qartësi do të keni. Analizoni jo vetëm rolin dhe përgjegjësitë tuaja, por projektet e veçanta, pagën, potencialin për përparim, kulturën e vendit të punës, ngarkesën e punës, kolegët, vlerat e kompanisë dhe çdo ristrukturim ose blerje të kohëve të fundit.

“Pyetja” pse “është vendi ku të gjithë fillojnë, por përgjigja e parë që i jepni vetes është rrallë ajo që po ndodh vërtet,” thotë Eleanor Tweddell, themeluesja e konsulencës Another Door. Ajo sugjeron të shkruani çdo mendim dhe ndjenjë që keni për punën tuaj për 10 ditë.

Sa kohë kam që ndihem kështu?

Mund të të ndihmojë të mendosh se kur ke qenë për herë të fundit i lumtur në punë. Nëse kanë kaluar vite, para pandemisë, Chambers sugjeron se mund të jetë koha për të vepruar.

Nëse, megjithatë, pakënaqësia juaj është më e fundit-të themi, që nga shkurti 2020-“shumë prej tyre lidhen me pandeminë,” thotë Chambers. Me të ardhmen ende të pasigurt, mund të jetë që dëshira juaj për të lënë punën është e rrënjosur në dëshirën për të ushtruar një kontroll mbi jetën tuaj, ose të ndiheni sikur po bëni përparim. “Por një ndryshim i punës në fakt nuk do të ndryshojë situatën [më të gjerë],” thotë Navit Schechter, një terapist njohës i sjelljes.

Vlen gjithashtu të merret parasysh nëse mund të jeni lodhur nga puna e tepërt. Nëse është kështu, bisedoni me menaxherin tuaj për të marrë pak kohë pushim.

Çfarë dua të bëj në të vërtetë?

Kjo mund të jetë pyetja më e vështirë për t’iu përgjigjur. Nuk mjafton të mendosh se çfarë nuk shkon me rolin tënd aktual, punën tënde të ëndrrave apo edhe pasionet e tua, thotë Tweddell. “Pyetja më e fortë mbi të cilën mund të punoni është se si doni të jetoni dhe si doni të jeni. Ne nuk i mendojmë vlerat tona sa duhet, megjithatë këtu qëndron shpesh rezistenca dhe konflikti ynë – bërja e një karriere dhe ndryshimi i jetës duhet të jetë më shumë se sa karrierë që të përmbushet. ”

Nga çfarë do të hiqja dorë duke e lënë punën?

Ndryshimi në mënyrë të pashmangshme do të thotë kompromis, thotë Tweddell. Të qenit i qartë për atë që do t’i thonit lamtumirë – miq, përfitime, stabilitet, një rutinë e njohur – mund të sqarojë nëse jeni vërtet të përgatitur për të hequr dorë. “Ndihmon njerëzit të krijojnë një themel të fortë për ndryshimin: ata do të bëjnë lëvizjen me sytë hapur”, thotë ajo.