Hidrogjeni jeshil – përgjigja e problemeve të energjisë në botë

Furnizimi me energji, ndryshimet klimatike dhe transformimi i sektorit të energjisë janë sfida me të cilat përballet çdo vend. Kjo është arsyeja pse argumenti për hidrogjenin po fiton vrull.

Ndërsa hidrogjeni njihet më së miri si një mënyrë për të ruajtur ose transportuar energjinë, shumë në ekspozitën e Dialogut të Hidrogjenit të javës së kaluar në qytetin bavarez të Nuremberg besojnë se është një aset thelbësor për dekarbonizimin e rrymave të energjisë.

Zëvendësministri i Çështjeve Ekonomike të Bavarisë, Roland Weigert, i tha CGTN se “Hidrogjeni do të jetë një zgjidhje qendrore për çështjen e krizës klimatike, nëse kemi sukses në prodhimin e këtij hidrogjeni, pa CO2”.

Hidrogjeni jeshil është përgjigja

Nëse hidrogjeni është vërtet “i pastër” varet nga mënyra e prodhimit. Hidrogjeni jeshil prodhohet duke ndarë hidrogjenin dhe oksigjenin në ujë me energji të rinovueshme, si era, uji dhe dielli. Ky proces quhet elektrolizë.

Pasi të jenë vendosur të gjithë parametrat, hidrogjeni mund të jetë një burim energjie i lehtë, pa karbon dhe i lirë në aplikime të shumta.

“Shumë kompani janë duke u fokusuar në teknologjitë e elektrolizës,” thotë Tobias Weider, një menaxher projekti në ERIG, Instituti Evropian i Kërkimeve për Inovacionin e Gazit dhe Energjisë.

“Operatorët e rrjetit të gazit përpiqen të kuptojnë se si rrjetet e tyre të gazit mund të përdoren për hidrogjen. E njëjta gjë vlen edhe për prodhuesit, kështu që ne vërejmë se ka një përpjekje të madhe në këtë fushë.”

Një kompani e tillë është gjigandi gjerman i inxhinierisë Bosch, i cili do të ketë investuar 1.3 miliardë dollarë në teknologjinë e hidrogjenit deri në vitin 2025.

Paul Simon është përgjegjës për zhvillimin e biznesit dhe shitjet për krahun e elektrolizës së kompanisë dhe thotë se hidrogjeni do të jetë gurthemeli i ekonomisë së ardhshme të energjisë.

“Gjëja më e mirë e hidrogjenit është se së pari ju mund ta përdorni atë drejtpërdrejt në proceset industriale, si për shembull, hekuri i reduktuar direkt, ose në proceset kimike. Mund ta vendosni gjithashtu në një lloj magazinimi, kështu që kur kërkesa është aty, mund të prodhojë energji elektrike prej saj.”

Ndërsa hidrogjeni mund të tingëllojë si zgjidhja perfekte, e vërteta është se ne jemi vite larg që ai të ketë një ndikim të vërtetë në përzierjen tonë të energjisë.

“Tranzicioni është sfida”, tha Weider. “Shkallëzimi në thelb, sepse shumica e teknologjisë ekziston, por jo në shkallën që ne kemi nevojë për to tani.”

Ai thotë se do të duhen dekada derisa ajo teknologji të jetë në shkallën ku mund të zëvendësojë lëndët djegëse fosile, që do të thotë se do të ketë pak ndikim në shqetësimet aktuale të furnizimit me energji.

“Qasja e parë do të jetë përzierja e tij në rrjetin e gazit,” tha Weider. “Do të ketë një kalim në hidrogjen 100 për qind, por ne po flasim për dekada”.

Simon thekson se ne fillim duhet të sigurojmë energjinë e gjelbër.

Ndërsa hidrogjeni tashmë po përdoret nga disa industri, ai thotë se është ai që quhet hidrogjen “gri”, i prodhuar nga lëndët djegëse fosile, prandaj lëshon dioksid karboni sa benzina dhe 1000 herë më shumë se gazi natyror i djegur drejtpërdrejt.

Në të kundërt, hidrogjeni jeshil prodhon afër zero emetime CO2.

Bavaria është lider i hidrogjenit

Gjermania ka qenë një pararendëse globale në teknologjinë e hidrogjenit, me shtetin jugor të Bavarisë që kryeson rrugën, duke parë teknologjinë e hidrogjenit dhe qelizave të karburantit dhe shpreson të krijojë një rrjet kombëtar dhe evropian të hidrogjenit, sipas Roland Weigert, nga ministria e ekonomisë bavareze.

“Bavaria është një ekonomi e lidhur fort në rrjet”, tha Weigert. “Ne kemi orientim të fortë eksporti dhe tregti të jashtme, e cila është mbi 50 për qind dhe për këtë natyrshëm duam të eksportojmë teknologjinë e hidrogjenit, por në të njëjtën kohë duam që vendet partnere të na furnizojnë me hidrogjen si burim energjie në prodhimin e hidrogjenit të gjelbër, atëherë do të jemi shumë më përpara në çështjen e neutralitetit klimatik dhe mbrojtjen e klimës.”

Me rëndësinë e diversifikimit të furnizimeve me energji që mbrojnë mjedisin tonë, me kalimin e kohës, hidrogjeni mund të jetë përgjigja për sigurimin e zgjidhjeve energjetike të pavarura dhe neutrale ndaj klimës. Por kjo nuk do të ndodhë brenda natës.