IEA: Investimi diellor do të kapërcejë prodhimin e naftës

Investimet globale në energji janë planifikuar të arrijnë afërsisht 2.8 trilion dollarë në vitin 2023, sipas një raporti të ri nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, me mbi 1.7 trilion dollarë nga kjo që do të shkojë në teknologjitë e energjisë së pastër si EV, burimet e rinovueshme dhe magazinimi.

Në një shenjë se si po përparon tranzicioni i energjisë, raporti i IEA për Investimet Botërore të Energjisë tha se investimet diellore pritej të tërhiqnin mbi 1 miliard dollarë në ditë në vitin 2023. Në një deklaratë, Fatih Birol, drejtori ekzekutiv i IEA, tha se investimi në energjinë diellore ishte “që do të kapërcejë sasinë e investimit që shkon në prodhimin e naftës për herë të parë”.

Ndërsa mbrojtësit e tranzicionit në një të ardhme të qëndrueshme do të mirëpresin sa më sipër, ata ka të ngjarë të zhgënjehen nga projeksioni i IEA se qymyri, gazi dhe nafta janë ende në rrugën e duhur për të tërhequr “pak mbi” 1 trilion dollarë investime këtë vit.

Efekti i lëndëve djegëse fosile në mjedis është i konsiderueshëm. OKB-ja thotë se, që nga shekulli i 19-të, “aktivitetet njerëzore kanë qenë shtytësi kryesor i ndryshimeve klimatike, kryesisht për shkak të djegies së lëndëve djegëse fosile si qymyri, nafta dhe gazi”.

Hija e Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015 duket e madhe mbi raportin e IEA. Marrëveshja historike synon “të kufizojë ngrohjen globale nën 2, mundësisht në 1.5 gradë Celsius, krahasuar me nivelet para-industriale”. Ulja e emetimeve të dioksidit të karbonit të prodhuara nga njeriu në zero deri në vitin 2050 shihet si thelbësore kur bëhet fjalë për përmbushjen e objektivit prej 1.5 gradë Celsius.

Gjatë viteve të fundit, figura të profilit të lartë si Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres i kanë bërë të njohura ndjenjat e tyre për lëndët djegëse fosile. Në qershor të vitit të kaluar, Guterres kritikoi fondet e reja për eksplorimin e karburanteve fosile. Ai e përshkroi atë si “iluzion” dhe bëri thirrje për një braktisje të financimit të karburanteve fosile.

Pavarësisht këtyre shqetësimeve, industria e naftës dhe gazit vazhdon të zhvillojë projekte në mbarë botën. Ndërsa do të ketë shqetësime në lidhje me paratë që rrjedhin në lëndët djegëse fosile, Birol i IEA u përpoq të nënvizonte se çfarë mund të jetë një ndryshim i rëndësishëm në vijim. “Energjia e pastër po ecën më shpejt se sa shumë njerëz e kuptojnë,” tha ai në një deklaratë të lëshuar së bashku me raportin e IEA. “Kjo është e qartë në tendencat e investimeve, ku teknologjitë e pastra po largohen nga karburantet fosile.”

Për çdo dollar të investuar në lëndët djegëse fosile, rreth 1.7 dollarë tani shkojnë në energji të pastër,” shtoi Birol, duke shpjeguar se ky raport kishte qenë një me një vetëm pesë vjet më parë. “Kjo kurorëzon diellin si një superfuqi të vërtetë energjetike,” tha ai.

Ai po shfaqet si mjeti më i madh që kemi për dekarbonizimin e shpejtë të të gjithë ekonomisë, veçanërisht pasi dielli përdoret gjithnjë e më shumë për të fuqizuar makinat në vend të naftës,” shtoi ai. “Ironia mbetet se disa nga vendet me diell në botë kanë nivelet më të ulëta të investimeve diellore dhe ky është një problem që kërkon vëmendje.”