Ja përpjekjet dhe strategjia e Target për të mposhtur Amazon

Target dhe Amazon janë konkurrentë në kuptimin që ata të dy shesin një gamë të gjerë produktesh — si rroba, pajisje elektronike, dekore për shtëpi dhe madje edhe produkte ushqimore. Pavarësisht kësaj ngjashmërie, të dyja janë kompani shumë të ndryshme dhe kanë strategji shumë të ndryshme. 

Target është një shitës me pakicë shumë më tradicional në krahasim me Amazon. Për shembull, shumica e 400,000 punonjësve të Target punojnë në një nga 1,931 dyqanet e saj, ku ata ndërveprojnë me klientët çdo ditë. Shumica e 1.6 milionë punonjësve të Amazon punojnë në magazina dhe qendra furnizuese, ose drejtojnë furgona dërgesash. 

Ky është një dallim i rëndësishëm: Target është një shitës me pakicë i bazuar në dyqanet fizike ku klientët bëjnë pazar. Amazon është një faqe interneti ku njerëzit blejnë nga iPhone ose laptopi i tyre dhe një rrjet qendrash shpërndarjeje që dërgojnë porosi në shtëpitë e klientëve — zakonisht brenda pak ditësh. 

Në fakt Amazon ka disa dyqane, por askush nuk do të argumentonte se ato janë biznesi i saj kryesor. Ato nuk janë. Biznesi kryesor i Amazon është kryesisht si një treg në internet dhe rrjet shpërndarjeje për shitësit e palëve të treta, si dhe një numër në rritje i markave të Amazon. 

Target shet gjëra në internet, natyrisht, por mënyra e tij kryesore e ndërveprimit me klientët është ende përmes dyqaneve të tij fizike me pakicë. Në fakt, i gjithë biznesi i saj në internet është ndërtuar jo në magazina, por në ato dyqane. Target po përdor asetet e saj më të vlefshme, dyqanet dhe njerëzit e tij, për t’u shërbyer klientëve të saj, pavarësisht se si ata duan të blejnë. 

Sipas raportit të fitimeve për vitin 2021 të Target, të cilin kompania publikoi muajin e kaluar, më shumë se 95% e të gjitha porosive të saj, digjitale dhe fizike, u përmbushën nga dyqanet. Ky numër nxjerr në pah se sa efektive është në të vërtetë strategjia. 

Për shembull, edhe kur bëni një porosi në internet, ka shumë të ngjarë që ai të trajtohet nga një dyqan me pakicë, jo nga një qendër përmbushjeje. Në fakt, Target ka shfrytëzuar dyqanet e saj si një rrjet masiv përmbushjeje. 

Ky plan i zgjuar e ka ndihmuar atë jo vetëm të konkurrojë kundër konkurrentëve shumë më të mëdhenj si Amazon dhe Walmart, por gjithashtu e ndihmoi kompaninë të rrisë të ardhurat e saj me 35% që para pandemisë në mbi 105 miliardë dollarë. Kjo është ende shumë larg nga 470 miliardë dollarët e Amazon në 2021. Nga ana tjetër, kur krahasoni shkallën e rritjes së shitjeve në internet gjatë dy viteve të fundit, Target e ka tejkaluar shumë Amazonin dhe nuk është as afër. 

Për të qenë të drejtë, Target po fillonte pothuajse nga asgjëja, krahasuar me Amazon, e cila ishte tashmë shitësi më i madh në internet në botë. Kur je kaq i madh, është e vështirë të vazhdosh të rritesh me të njëjtin ritëm. Nga ana tjetër, Target kishte shumë hapësirë për t’u rritur. 

Edhe në vitin 2017, shumë përpara se dikush të kishte dëgjuar për COVID-19, kompania shpenzoi 500 milionë dollarë për shërbimin e dërgesës Shipt. Ndërsa pandemia filloi të përhapet në të gjithë vendin, kompania shpenzoi miliona më shumë për të trajtuar porositë në internet, si dhe për marrjen në dyqan. 

Kjo nuk garanton sukses, megjithatë, dhe Target mund të kishte bërë atë që bënë shumë biznese të tjera: Shikoni se çfarë po bën konkurrenca juaj dhe thjesht kopjoni atë. Është një taktikë mjaft e zakonshme. 

Përveçse tre të katërtat e amerikanëve jetojnë brenda 10 milje nga një prej atyre dyqaneve. Kjo do të thotë se ka një qendër përmbushjeje dhe një vendndodhje marrjeje brenda një udhëtimi të shkurtër nga shumica dërrmuese e klientëve të saj. Pse nuk dëshironi të përfitoni nga kjo? 

Kjo është pikërisht ajo që bëri Target. Në vend që të përpiqet të kalojë në një strategji tjetër për të konkurruar me Amazon, kompania ka dyfishuar ato asete dhe i ka përdorur ato për t’u shërbyer klientëve edhe pse nevojat e tyre kanë ndryshuar. Po funksionon. 

Kalimi në blerjet online e ndihmoi kompaninë të rritet shumë më tepër se sa pritej në një kohë kur pothuajse askush nuk e dinte se çfarë të priste. Vetëm vitin e kaluar, të ardhurat e kompanisë u rritën me 12.7 përqind. Kjo është pas një rritjeje edhe më të madhe në 2020. 

Për krahasim, në vitin 2019, i cili mund të konsiderohet një vit normal, shitjet e krahasueshme të kompanisë u rritën vetëm 3.9 përqind. Ndërsa viti 2020 ishte një ndryshim i jashtëzakonshëm që detyroi një ndryshim të madh në mënyrën se si Target, dhe çdo kompani, bën biznes, ky ndryshim duket se do të qëndrojë, të paktën tani për tani. Askush nuk mund t’i kishte parë dy vitet e fundit, por përgjigja e kompanisë është një goditje gjeniale.