Këta ishuj të largët europianë do t’ju paguajnë 80,000 euro për të jetuar

Nëse keni ëndërruar ndonjëherë të hiqni dorë nga gjithçka dhe të ‘rishpikni’ jetën tuaj në një ishull të largët, tani mund të jetë shansi juaj. Irlanda ka nisur një skemë e cila do të paguajë stimuj bujarë në para për njerëzit që zgjedhin të lëvizin në një nga komunitetet në det të hapur të vendit.

Nisma është pjesë e politikës së vendit “Ishujt tanë të gjallë”, përmes së cilës qeveria irlandeze synon të rrisë popullsinë e ishujve të Irlandës. “Qëllimi i kësaj politike është të sigurojë që komunitetet e qëndrueshme dhe të gjalla të mund të vazhdojnë të jetojnë – dhe të lulëzojnë – në ishujt në det të hapur për shumë vite që do të vijnë,” thotë qeveria.

Duket si arratisja ideale, por ka disa kushte për t’u ditur. Skema “Ishujt tanë të gjallë” ndihmon komunitetet në 30 ishuj që nuk janë të lidhur me kontinentin me anë të urave dhe të shkëputur nga baticat. Si pjesë e projektit, qeveria e Irlandës do të paguajë mbi 80,000 euro për banorët e rinj të komuniteteve në det të hapur.

Sidoqoftë, nuk është rasti të zhvendoseni në një vilë komode në ishull dhe të merrni një depozitë bankare të parakohshme ditën tjetër. Grantet e bollshme në para po ofrohen si një mënyrë për të shpëtuar dhe restauruar numrin në rritje të pronave të braktisura dhe të rrënuara në ishuj. Si i tillë, ka disa paralajmërime për marrjen e parave falas.

Banorët e mundshëm duhet të blejnë dhe të zotërojnë një pronë në një nga ishujt. Objekti duhet të jetë ndërtuar para vitit 1993 dhe të jetë bosh për të paktën dy vjet. Ekzistojnë gjithashtu rregulla në lidhje me përdorimin e parave të gatshme pasi të jepen. Paratë mund të përdoren për punë ndërtimi si instalimi i izolimit, përmirësimet strukturore dhe ridekorimi.

Nëse kaloni nëpër të gjitha rrathët, mund të kërkoni deri në 84,000 euro për të shpëtuar një pronë nga rrënimi dhe për ta transformuar atë në shtëpinë e ëndrrave tuaja. Grantet “Ishujt tanë të gjallë” janë një shtrirje e një skeme tashmë të vendosur në Irlandën kontinentale të quajtur “Croí Cónaithe”.

Shumat e ofruara për të ndërtuar një shtëpi në një nga ishujt e Irlandës janë më të larta, megjithatë, për të mbuluar kostot e rritura që vijnë me infrastrukturën më pak të zhvilluar. Nëse dëshironi të kaloni një jetë të izoluar në një ishull të egër, aplikimet do të jenë të disponueshme nga 1 korriku. Autoritetet lokale të ishujve ndryshojnë pak në politikat e tyre të përshtatshmërisë, kështu që mësoni më shumë në faqen e internetit “Ishujt e gjallë tanë”.

Arratisjet e largëta nga të cilat mund të zgjidhni përfshijnë Arranmore në brigjet e qarkut Donegal, me rërë të artë dhe shkëmbinj të thepisur, ose Clare Island në brigjet e County Mayo, parajsa e një alpinistësh me një popullsi rezidente prej vetëm 160 banorësh. Disa komunitete të tjera në mbarë Europën kanë nisur skema për të joshur banorët e rinj. Në Itali dhe Spanjë veçanërisht, qytetet dhe fshatrat rurale po përdorin stimuj të holla për të rritur popullsinë e tyre në pakësim.

Qyteti malor i Ponga në veriperëndim të Spanjës do t’u paguajë britanikëve 2,971 euro secili për t’u zhvendosur atje. Qyteti i bardhë i Presicce-Acquarica në rajonin jugor italian të Pulias do të paguajë banorët e rinj deri në 30,000 euro për të bërë këtë lëvizje.