Këto janë pijet më të rrezikshme për shëndetin

Konsumimi i pijeve me sheqer është i lidhur me rritjen e vdekshmërisë nga disa lloje kanceri, ku mbipesha luan një rol të madh, sipas studimit më të ri të publikuar në Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ekipi hulumtues i udhëhequr nga Marjorie L. Mçullough i Shoqatës Amerikane të Kancerit në Atlanta shqyrtoi lidhjet midis pijeve me sheqer dhe pijeve të ëmbëlsuara artificialisht dhe vdekshmërisë nga të gjitha kanceret, së bashku me kanceret e lidhura me obezitetin dhe 20 lloje kanceri mes burrave dhe grave.

Një total prej 934,777 pjesëmarrësish që nuk ishin diagnostikuar me kancer dhanë informacion në lidhje me konsumin e tyre të zakonshëm të pijeve me sheqer dhe të ëmbëlsuar artificialisht. Vdekjet janë regjistruar deri në vitin 2016.

Gjatë asaj kohe, pati 135,093 vdekje nga kanceri gjatë ndjekjes. Ata që konsumonin dy ose më shumë pije me sheqer në ditë kishin më shumë gjasa të përfundonin me ndonjë formë të kancerit të lidhur me obezitetin, krahasuar me ata që nuk pinin asnjë nga këto pije. Megjithatë, e njëjta gjë nuk ndodhi me personat që kishin peshë normale.

Në veçanti, pijet me sheqer u shoqëruan me rritjen e vdekshmërisë nga kanceri i zorrës së trashë dhe veshkave. Në lidhje me pijet e ëmbëlsuara artificialisht, rreziku i kancerit të pankreasit u rrit për indeksin e masës trupore (BMI) përkatësisht të rritur.

Megjithatë, studiuesit deklarojnë se kërkime të mëtejshme mbi efektin e të dy llojeve të pijeve në rrezikun e kancerit dhe vdekshmërinë janë të garantuara për të përcaktuar nëse këto lidhje janë shkaktare apo të ngatërruara nga faktorë të tjerë të stilit të jetesës dhe nëse ato ndërmjetësohen përmes BMI.