Kisha e Shelbuemit – Një Ndër Ikonat e Krishtërimit Shqiptar

Me një natyrë të egër dhe njëheras të magjishme, Mirdita fsheh thesare të paçmuara të mbushura me mite dhe legjenda.

Pasi kalon Urën me harqe të Milotit, magjishëm, do ju shfaqet lugina e bukur të Fanit, e cila krenohet për Kishën e të Shëlbuemit, vendosur mbi kepin e bardhë të Rubikut, njëra ndër më të vjetrat dhe më të rëndësishmet monumente të kulturës kombëtare, e cila ka përfunduar së ndërtuari në vitin 1272.

Kisha e të Shelbuemit ose siç njihet ndryshe me emrin Kisha e Rubikut, është një ndër ikonat e krishtërimit shqiptar dhe një vlerë identitare e historisë sonë mijëra vjeçare. Sipas historianëve, Kisha e të Shelbuemit është ndër më të vjetrat në Ballkan. Ajo është aty qysh prej vitit 1166 dhe qendron mbi shkëmbin e bardhë, e pacënuar nga ngjarjet historike ndër shekuj.

Në këtë vend të lashtë ashtu si edhe shkëmbi që qendron mbi lumin Fan, çdo objekt, muret e kuvendit të françeskanëve si edhe kisha janë të shenjta, duke e kthyer këtë zonë të një rëndësie të veçantë jo vetëm turistike. Kjo kishë si monument i hershëm i kulturës romanike dëshmon vlerat më të mira autentike të hershmërisë së Krishtërimit në Mirditë e më gjerë.