Ku renditet Shqipëria në listë e prodhuesve të mjaltit

Prodhimi i mjaltit është një pjesë e madhe e bujqësisë në shumë vende të botës. Klima e çdo zone, bimët dhe praktikat e bletarisë ndikojnë në shijen dhe strukturën e mjaltit në mënyra të ndryshme. Për shembull, Kina është vendi më i madh prodhues i mjaltit në botë. Klima e saj e larmishme dhe jeta e bimëve e bëjnë atë një vend të mrekullueshëm për të bërë mjaltë. Në të njëjtën mënyrë, Argjentina është një prodhues i madh mjalti, shumica e të cilëve vijnë nga rajoni i gjerë dhe pjellor i Pampas.

Mjalti Manuka është një lloj i preferuar nga Zelanda e Re i njohur për të qenë unik dhe i shijshëm. Australia është e njohur edhe për mjaltin e saj të cilësisë së lartë, veçanërisht mjaltin e famshëm Manuka të prodhuar në zonat bregdetare. Procesi i prodhimit të mjaltit është interesant dhe i ndërlikuar, duke ndryshuar nga vendi në vend. Kjo e bën çdo lloj mjalti unik dhe të veçantë.

Në industrinë e mjaltit, mjalti dhe produkte të tjera të bletëve, si dylli i bletës, propolisi dhe pelte mbretërore, prodhohen dhe shiten. Biznesi është rritur vitet e fundit sepse njerëzit duan më shumë ëmbëltues natyralë dhe mjalti është i mirë për shëndetin tuaj.

Mjalti është një ëmbëltues natyral që vjen nga nektari i luleve dhe prodhohet nga bletët. Ka shije të mirë në shumë mënyra, duke e bërë atë një ushqim të preferuar në mbarë botën. Prandaj, prodhimi i mjaltit është një pjesë e madhe e bujqësisë në shumë vende. Megjithatë, sasia dhe lloji i mjaltit mund të ndryshojë shumë në bazë të klimës, bimëve që rriten atje dhe mënyrës se si punojnë bletarët. Në këtë kontekst, ne do të shohim më nga afër disa nga vendet më të mira prodhuese të mjaltit dhe mënyrën se si ata e bëjnë mjaltin.

Fakte rreth prodhimit të mjaltit sipas vendit:

 • Kina është prodhuesi më i madh i mjaltit në mbarë botën, duke prodhuar mbi 485,960 ton në vit.
 • Ukraina është prodhuesi më i madh i mjaltit në Europë, e ndjekur nga Gjermania, Franca, Portugalia dhe Lituania.
 • Tanzania, Kenia dhe Etiopia janë gjithashtu kombe të rëndësishme prodhuese të mjaltit në Afrikë.
 • Qytetërimet e lashta greke e konsideronin mjaltin si një simbol të fatit të mirë dhe gëzimit. Gjithashtu, në funeralet u ofruan mjaltë shpirtrave të të ndjerit.
 • Mjalti është i vetmi ushqim i prodhuar nga insektet që konsumojnë si insektet ashtu edhe njerëzit.
 • Toksinat që përmbajnë mjaltë janë përdorur në luftërat e lashta.
 • Shumëllojshmëria e mjaltit të prodhuar ndryshon sipas rajonit dhe ndikohet nga lulet dhe bimët nga të cilat bletët mbledhin nektarin.
 • Bletët që kërkojnë ushqim duhet të udhëtojnë afërsisht 55,000 milje dhe të vizitojnë rreth 2 milionë lule për të prodhuar një kilogram mjaltë.
 • Bletët bumble nuk prodhojnë mjaltë në kuptimin tradicional, por ato prodhojnë formën e tyre të mjaltit.
 • Mjalti vjen në nuanca të ndryshme, nga pothuajse transparente në pothuajse të zeza. Mjalti më i errët përmban më shumë antioksidantë.
 • Australia është e njohur për prodhimin e mjaltit me cilësi të lartë, duke përfshirë varietete të dallueshme dhe me shije si eukalipt, makadamia dhe dru lëkure.
 • Në disa vende, si Franca dhe Italia, mjalti konsiderohet një delikatesë dhe shpesh shitet me çmim të lartë në dyqanet ushqimore dhe tregjet e fermerëve.
 • Kina dhe India kanë një histori të gjatë të përdorimit të mjaltit në mjekësinë tradicionale për të menaxhuar një sërë sëmundjesh. Macet nuk mund ta shijojnë mjaltin sepse u mungojnë receptorët e nevojshëm të shijes.
 • Macet nuk mund ta shijojnë mjaltin sepse u mungojnë receptorët e nevojshëm të shijes.