Kujdes! Chatboti i ri i Snapchat mund të gjurmojë vendodhjen tuaj

Chatboti i aplikacionit Snapchat My AI iu ka futur frikën njerëzve.

Disa përdorues po e akuzojnë chatbotin që po ia gjurmon në mënyrë të fshehtë vendndodhjen e tyre, derisa të tjerë po përpiqen me dëshpërim ta fshijnë atë, transmeton Telegrafi.

Chatboti i Snapchat, fillimisht ishte lansuar për abonentët me pagesë e më pas edhe për përdorim të gjerë globalisht te përdoruesit.

My AI mund të kryejë me të vërtetë detyra të ndryshme, si p.sh. përgjigjja e pyetjeve, ofrimi i informacionit, dhënia e rekomandimeve dhe më shumë. Është krijuar për të bashkëvepruar me përdoruesit në një mënyrë bisedore, duke ofruar përgjigje të dobishme për pyetjet e tyre.

Për sa i përket veçorisë së Snapchat-it të fuqizuar nga Inteligjenca Artificiale, chatboti ka impresionuar shumë me aftësitë e tij të avancuara. Megjithatë, ka gjithashtu shqetësime që ngrihen në mediat sociale në lidhje me mundësinë që roboti i Snapchatit me AI të gjurmojë vendndodhjen e përdoruesit.

Është e rëndësishme të theksohet se çdo veçori ose aftësi e një sistemi të fuqizuar nga AI, duke përfshirë vendndodhjen e gjurmimit, duhet të zbulohet dhe të jetë transparente për përdoruesit në përputhje me rregulloret e privatësisë së të dhënave. Pa zbulim të qartë dhe pëlqim nga përdoruesi, praktika të tilla nuk do të ishin etike ose ligjore.

A është e vërtetë që My AI gjurmon vendndodhjen tuaj?

Sipas Phoneswiki, chatboti i Snapchatit gjurmon vendndodhjen e përdoruesit, por platforma pretendon se ndan vetëm një “vendndodhje në nivel qyteti” dhe “distanca shumë të përgjithësuara” për t’i ofruar rekomandime të afërta përdoruesit.

Snapchat AI thotë se nuk gjurmon vendndodhjen tuaj, por më pas ju thotë përshembull se një dyqan më i afërt me vendndodhjen tuaj është 1 milje larg.

Siç raportohet nga mediumi Phoneswiki, chatboti My AI e di vendndodhjen tuaj aktuale edhe nëse shërbimet e vendndodhjes tuaj i keni të shkyçura dhe në raste ekstreme kur përdoruesi nuk e ka postuar kurrë vendndodhjen e tij.

AI përdor të kuptuarit e Snap Map për vendndodhjen e përdoruesit dhe zonat përreth për të ofruar rekomandime të dobishme për vendet kur përdoruesi ndërvepron me My AI.

Cila është arsyeja që Snapchat AI e di vendndodhjen tuaj?

Në përgjithësi, është e mundur që aplikacionet të përdorin një kombinim metodash për të përcaktuar vendndodhjen e një përdoruesi, të tilla si GPS, Wi-Fi dhe të dhënat e kullës celulare. Është gjithashtu e zakonshme që aplikacionet të mbledhin dhe përdorin të dhëna për qëllime të ndryshme, duke përfshirë ofrimin e rekomandimeve dhe përmirësimin e përvojave të përdoruesit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të rishikoni dhe kuptoni politikën dhe cilësimet e privatësisë së një aplikacioni për të marrë vendime të informuara për mënyrën se si përdoren të dhënat tuaja.

Snapchat AI gjithashtu konfirmon se merr informacion nga dy burime. Njëra është adresa IP në Wi-Fi për përafrimin e vendndodhjes dhe burimi tjetër është aplikacioni i Snapchat i cili ka qasje në vendndodhjen bazuar në cilësimet që tregojnë AI mbrapa ‘skenës’. Kjo shpjegon se edhe nëse vendndodhja është e fikur, SnapChat My AI mund të hyjë në vendndodhjen tuaj përmes adresës suaj IP.

Në imazhet e publikuara nga përdoruesi i Twitter, @ChrisMinecraft_, roboti fillimisht thotë se mund të rekomandojë restorante bazuar në vendndodhjen e tij të IP-s. Më vonë tërhiqet dhe mohon se ka akses në një informacion të tillë.

“Inteligjenca Artificiale Snapchat e di vendndodhjen tuaj aktuale në çdo kohë edhe nëse shërbimet e vendndodhjes i keni të çaktivizuara ”, shkroi një përdorues tjetër në Twitter.