Ky është qyteti më i bukur në botë

Sipas studimit, Eye-Catching Architecture e kryer nga Online Mortgage Advisor, qyteti Chester në Anglinë veriperëndimore, pranë kufirit me Uellsin dhe me një popullsi prej rreth 120 mijë banorësh, kryeson listën e vendeve më të bukura në botë. Venecia doli në vendin e dytë dhe Londra në të tretin. Për Chester votuan 83,7% e pjesëmarrësve, Venecia 83,3% dhe Londër 83%.

Studiuesit nga Online Mortgage Advisor renditën qytetet më mbresëlënëse duke skanuar Google Street View për fotot e qindra rrugëve dhe më shumë se 2400 ndërtesave nga qytetet në mbarë botën. Renditja u përcaktua duke vlerësuar raportin e ndërtesave të një qyteti me matje të përafruara me “raportin e artë”, një barometër bukurie i admiruar nga matematikanët që nga kohërat e lashta. Ky raport “i artë” besohet se pasqyron përsosmërinë estetike natyrore dhe mund të gjendet në ndërtesat e Le Corbusier dhe artin e Leonardo da Vinci.

Top dhjetëshja u plotësua si më poshtë:

1. Chester – 83.7%

2. Venecia – 83.3%

3. Londër – 83%

4. Belfast – 82.9%

5. Roma – 82%

6. Barcelona – 81.9%

7. Liverpool – 81%

8. Durham – 80,5%

9. Bristol – 80%

10. Oksford – 79.7%

Emri origjinal i Chester ishte Deva Victrix, nga legjioni romak nga i cili u themelua në vitin 79 pas Krishtit. Katër rrugët kryesore të Chester, Eastgate, Northgate, Watergate dhe Bridge, kanë ekzistuar për rreth 2000 vjet. Chester është i famshëm për ndërtesat e tij mesjetare dhe viktoriane dhe është një nga qytetet më të ruajtura.