Përbërësit pikantë të kësaj pije ndihmojnë në forcimin e imunitetit dhe ngrohin trupin gjatë ditëve të ftohta të vitit. Po ashtu, agrumet e përdorura në këtë recetë mundësojnë vitaminën C, thelbësore për imunitetin. Ndërsa hudhra dhe mjalti ofrojnë mbështetje antibakteriale. Kjo pije do të qetësojë gjithashtu dhimbjen e fytit dhe do t’ju pastrojë sinuset.
Edhe pse më poshtë do të gjeni metodën e përgatitjes së këtij lëngu, në të vërtetë ju mund të eksperimentoni edhe vetë me përbërësit sipas shijes tuaj. Ju mund të dyfishoni sasinë e specit djegës dhe shtoni të gjitha farat e tij. Ose të shtoni akoma më shumë hudhër dhe xhenxhefil, për një dozë më të lartë agjentësh anti-inflamatorë.
Receta
Përbërësit
- 1/4 filxhan hudhër të grirë
- 1/4 filxhan xhenxhefil të grirë
- 2 speca djegës të thatë ose të freskët, të grimcuar
- 1 lugë çaji turmerik, i bluar ose grirë
- 1/2 lugë çaji piper i zi
- 1 portokall
- 1 limon
- Uthull molle
Përgatitja
- Në një kavanoz të pastër, bashkoni hudhrën, xhenxhefilin, specin djegës, shafranin e Indisë dhe piperin.
- Shtrydhni portokallin edhe limonin dhe shtoni në përzierje lëkurat e tyre.
- Përziejini mirë përbërësit dhe më pas shtypni për të nxjerrë sa më shumë aromë të jetë e mundur.
- Hidhni uthull molle derisa të mbulohen plotësisht lëndët e ngurta, por mos e mbushni kavanozin deri në buzë.
- Nëse kapaku i kavanozit tuaj është prej metali, mbulojini buzët e tij me një letër kuzhine e më pas mbylleni kapakun fort.
- Kjo bëhet për të parandaluar që metali të bashkveprojë me uthullën.
- Transferojeni kavanozin në frigorifer dhe lëreni për të paktën 12 orë.
- Ju gjthashtu mund ta transferoni kavanozin në një zonë të freskët dhe të errët në kuzhinë, si për shembull në dollap.
- Lëreni kavanozin përmbys dhe tundeni butësisht një herë në ditë për tre javë.
- Pas peridhës së caktuar, largoni përbërësit e ngurtë dhe shtoni mjaltë për shije.
- Konsumoni nga një lugë gjelle ose gjysëm luge gjelle me lëng çdo mëngjes, ose sa herë që nuk ndiheni mirë.
Këshilla
Këshillohet që pijen ta konsumoni brenda 1 muaji. Sigurohuni që kavanozi juaj të ketë një kapak hermetik dhe të jetë i pastruar mirë.