Modeli hibrid i punës, ja si preferojnë të punësuarit ta alterojnë mjedisin kur kanë fleksibilitet ta zgjedhin atë

Hartimi i orarit tuaj ideal dhe negociimi për këtë me shefin tuaj nuk ka qenë kurrë më i lehtë. Pandemia e Covid-19 ka rigjallëruar politikat e korporatave, në mënyrë të tillë që shumica e kompanive të mëdha tani u ofrojnë punonjësve fleksibilitetin për të punuar si nga zyra ashtu edhe nga shtëpia.

Por ndërsa punonjësit dëshirojnë kohën e përballjes dhe i japin përparësi produktivitetit, ata gjithashtu anojnë drejt opsioneve më të lira sesa oraret hibride disi të strukturuara që ofrohen. Preferencat ndryshojnë: shokët ekstrovertë të skuadrës, udhëtimet e çuditshme dhe detyrat e kujdesit për fëmijët mund t’i kthejnë lehtësisht oraret hibride drejt shtëpisë ose zyrës. Njerëzit kanë ritme pune, megjithatë, dhe modelet e tufës janë të dukshme – dhe çuditërisht të qëndrueshme. Ja çfarë gjetëm pasi u konsultuam me dhjetëra punëtorë:

Dy ditë në detyrë. Kur u jepet një zgjedhje, shumica e punonjësve të zyrës preferojnë dy ditë në javë në zyrë. Disa preferojnë t’i kenë ato ditë të njëpasnjëshme, por shumica i ndajnë ditët.

Punonjësit që pëlqejnë tre ditë në javë janë kryesisht menaxherë, punonjës që përballen me klientët dhe ata me punë shumë të rënda për njerëzit. “Unë gjithmonë përpiqem të shkoj të hënën, të martën dhe të mërkurën,” thotë Bartek Boniecki, kreu i burimeve njerëzore në kompaninë e fotografisë biometrike Passport Photo Online. “Më jep më shumë forcë për të filluar javën në këtë mënyrë dhe unë futem në mendësi pune më shpejt.”

Ditët në zyrë ndryshojnë. Punonjësit thonë se ditët e punës në zyrë duhet t’i zgjedhin në bazë të nevojave të organizatës. Jenna Carson, partnere në faqen e internetit të financave personale Money Lucid, zgjedh të shkojë në punë të hënën dhe të premten, kur thotë se industria e saj është më e ngarkuar. “Kjo është në dobi të kompanisë.”

Richard Ford, bashkëthemelues i firmës së taksave të korporatave Hart Açounting Services në Ontario, kërkon që stafi të paraqitet dy herë në javë. “Kohët e fundit, kam vënë re një zhvendosje drejt të enjtes duke u bërë popullore,” thotë Ford, gjë që ai mendon se ndihmon ekipin e tij të finalizojë personalisht detyrat e asaj jave. Shumë takime të klientëve gjithashtu priren të planifikohen të martën, të mërkurën dhe të enjten, gjë që tërheq punëtorët që përballen me klientin.

Sharon van Donkelaar, shefi i marketingut i Expandi – një këshilltare e LinkedIn – e ndërtoi orarin e saj rreth kurseve të edukimit profesional në internet. “Unë personalisht e dua orarin tim,” thotë ajo. “E vlerësoj kohën që gjej për t’u fokusuar në klasat dhe detyrat e mia. Nuk do të isha në gjendje nëse do të punoja me orar të rregullt.”

Kanë ardhur të hënat produktive. Nëse keni menduar se njerëzit po pushojnë në shtëpi, mendoni përsëri: Punëtorët zgjedhin vendin ku të hënat e tyre do të jenë më produktive. Kjo do të thotë që njerëzit e bazuar në projekte pëlqejnë të kryejnë punën nga shtëpia. Firma e marketingut dixhital Structured Agency kërkon që punonjësit të paraqiten në një takim të stafit të mërkurën në orën 14:00. dhe përndryshe është fleksibël. Zyra është e qetë të hënën. “Politika jonë e dyerve të hapura na ka treguar se punonjësit përkulen të hënave për të filluar me objektivat e tyre javore,” thotë drejtori menaxhues Nick Shackelford. Punonjësit me punë sociale ose të bazuara në ekip priren të vijnë në zyrë të hënën.

Të premtet në shtëpi janë të njohura. Nëse pandemia ka sjellë një zakon përfundimtar javor, ai fillon të Premten herët në shtëpi – dhe përfundon herët, për t’u zhveshur për fundjavën në fillim të pasdites. Por kjo nuk është e mundur për njerëzit në kompanitë që janë të zënë të premteve. “Shefi im kërkon që unë të punoj të hënën dhe të premten në zyrë, sepse ato janë dy ditët më të ngarkuara të javës,” thotë Thomas Haëkins, menaxher i përmbajtjes në Electrician Apprentice HQ.

Popullariteti i të Premteve në shtëpi ka krijuar një nëngrup punëtorësh që shijojnë qetësinë e zyrave kryesisht të zbrazëta. “Të premtet janë zakonisht dita më e vështirë për t’u motivuar, kështu që një ndryshim i ri i peizazhit më jep energji dhe më bën edhe më të emocionuar të kthehem në shtëpi,” thotë Carson, i cili punon “herët deri vonë”.

Ditët e zyrës janë më të gjata. Trazirat pandemike nuk e kanë tronditur konceptin 9-me-5. Edhe punonjësit që vijnë vetëm për një takim në mëngjes priren të qëndrojnë gjatë gjithë ditës, megjithëse kryesisht rrëshqasin jashtë pas shtatë ose më shumë orësh, në vend të tetë ose nëntë. Përtej atyre ditëve brenda shtëpisë, disa orë pune po bëhen gjithnjë e më jo tradicionale. “Disa nga stafi ynë punojnë nga ora 8 e mëngjesit deri në 4 pasdite, disa punojnë mëngjes dhe mbrëmje,” thotë Devon Fata, drejtor ekzekutiv i kompanisë së dizajnit të faqes në internet Pixoul, e cila kërkon që punonjësit të paraqiten në zyrë për dy takime javore. “Unë kam një punonjës që punon ekskluzivisht gjatë natës, me përjashtim të atyre takimeve.”