Njihuni me vendin e punës që mund t’ju mbajë të sigurtë nga çdo virus

Pak kohë më parë mund të dukej më shumë si një vizion i së ardhmes për vendin e punës – ose për një spital.

Por dyert pa doreza, ose me doreza që nuk i prekë, sipërfaqet e vetë-pastrimit, bojërat antimikrobike, ekrane që monitorojnë ajrin, robotët e dezinfektimit të dritës ultraviolet dhe 135 masa të tjera në një ndërtesë zyrash në Bukuresht tani janë të pranishme. Kjo ndërtesë po cilësohet si vend i punës më rezistent ndaj viruseve në të gjithë botën.

Hyrja në H3, një ndërtesë pesë katëshe në një lagje perëndimore të kryeqytetit rumun, është si të mësosh hapat e një vallëzimi të ri. Një goditje e dorës hap derën dhe një vijë e kuqe shënon vendin ku të qëndroni nga ku një aparat fotografik termik i trupit 2 metra larg ju skanon për shenja të etheve. Kur ndizet ngjyra e gjelbër mund të ndjekësh gjurmët në ashensorin e vetë-pastrimit. Do të kaloni në një sistem dezinfektimi me ndriçim UV i instaluar në boshtet e ventilimit.

Nëse për dikë ndizet drita e kuqe, do të largohet nga një “kujdestar imunitar” me doreza plastike në një dhomë karantine: një kuti xhami me një buton paniku dhe sistemi i tij i brendshëm i ventilimit i mbyllur nga pjesa tjetër e ndërtesës.

Një aparat “Viruskiller” në mur, me tre nivele të fuqisë së ventilatorit, mund të heqë çdo gjë mikrobë, ose siç janë ndotësit, myku ose sporet që mund të infektojnë ajrin.

Kjo pamje e së ardhmes mund të alarmojë disa. Në Rumani, ashtu si kudo në Evropë, shumica e punonjësve të zyrave ishin të mbyllur në shtëpi për 18 muajt e fundit. Sondazhet tregojnë se shumë janë nervozë për procesin e kthimit.

“Çështja është t’i sigurojmë ata. Ne nuk duam që njerëzit të kenë panik, “-thotë Gavin Bonner, një nga koordinatorët kryesorë pas projektit standard të Immune, i cili ka mbledhur së bashku profesionistë të shëndetit, arkitektë, inxhinierë, IT dhe menaxherë ndërtimi nga e gjithë bota për të ndihmuar korporatat të përgatiten për jetën pas pandemisë.