OPEC+ do të rrisë furnizimet në shtator me 100.000 fuçi

Grupi OPEC+, i cili përbëhet nga Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) dhe aleatët e tyre, përfshirë Rusinë, vendosi sot të rrisë prodhimin në shtator me 100.000 fuçi në ditë, që është shumë më pak se në muajt e fundit.

Ministrat e vendeve brenda aleancës OPEC+ e mbështetën propozimin në takimin e sotëm online, thanë burime të informuara për Bloomberg, duke kërkuar të mos përmendet emri sepse njoftimi zyrtar ende nuk është publikuar.

Agjencia e Nju Jorkut kujton se vendet që përbëjnë këtë grup u angazhuan më herët për të rritur furnizimet në korrik dhe gusht me më shumë se 600 mijë fuçi në ditë.

Meqenëse vetëm Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe ishin në gjendje të rrisnin prodhimin në muajt e fundit, vetëm një pjesë e rritjes së premtuar të dërgesave arriti në tregjet botërore.

Standardi ndërkombëtar i naftës së papërpunuar Brent, e cila kishte qenë në rënie më herët gjatë ditës së sotme, ndryshoi kursin, duke fituar 1.3 për qind në 101.80 dollarë për fuçi në tregtimin e Londrës deri në orën 13:09 me orën lokale.

Aleanca e naftës, e cila përfshin 23 vende, do të ndajë në mënyrë proporcionale rritjen e dakorduar të prodhimit midis anëtarëve, thanë bashkëbiseduesit e Bloomberg.

Ata shtuan se në takim nuk u diskutua nëse OPEC+ do të vazhdojë të rrisë pompimin pas shtatorit.

Para takimit, disa delegatë privatisht la të kuptohet se ata hezitonin të rrisnin furnizimet në një kohë kur kërkesa për naftë është e kufizuar nga rreziqet e një recesioni të SHBA-së dhe masat për të frenuar mbylljen e Kinës për Covid-19.

Sauditët muajin e kaluar rritën prodhimin e “arit të zi” në 10.78 milionë fuçi në ditë, sipas një sondazhi të Bloomberg, një nivel që pompohet vetëm në raste të rralla dhe lë kapacitet të kufizuar rezervë.