Parlamenti i BE harton projekligje të ashpra, për të kontrolluar transferimin e kriptomonedhave dhe për të minimizuar pastrimin e parave nëpërmjet tyre

Parlamentaret e BE kanë mbështetur nevojen per rregulla më të ashpra të gjurmueshmërisë për transferimet e Bitcoin dhe kriptomonedhave të tjera, në një lëvizje që industria tha se do të gërryente privatësinë, do të pengonte inovacionin dhe do t’i ekspozonte përdoruesit ndaj një rreziku më të lartë vjedhjeje. 

Projektligji, pjesë e një lufte më të gjerë kundër pastrimit të parave dhe krimit financiar, do t’u kërkonte firmave të kriptografisë të mbledhin dhe të ndajnë të dhëna për transaksionet në një biznes që deri më tani ka lulëzuar në anonimitetin e tij. 

Sektori i kriptove prej 2.1 trilionë dollarësh (1.9 trilionë euro) është ende subjekt i rregullimit të parregullt në të gjithë botën. Por shqetësimet se Bitcoin dhe homologët e tij mund të prishin stabilitetin financiar dhe të përdoren për qëllime kriminale kanë përshpejtuar punën e politikëbërësve për të sjellë sektorin në vëzhgim. 

Sipas propozimit, të paraqitur për herë të parë vitin e kaluar nga Komisioni Evropian, firmat e kriptove si exchanges do të duhet të marrin, mbajnë dhe dorëzojnë informacione për ata që janë të përfshirë në transferime. Ky informacion duhet t’u vihet në dispozicion autoriteteve kompetente. 

Kjo do ta bënte më të lehtë identifikimin dhe raportimin e transaksioneve të dyshimta, ngrirjen e aseteve digjitale dhe dekurajimin e transaksioneve me rrezik të lartë, tha Ernest Urtasun, një ligjvënës i Partisë së Gjelbër spanjolle që ndihmon në drejtimin e masës përmes parlamentit.

Aplikacioni i kriptove, Coinbase kishte paralajmëruar përpara votimit se rregullat do të sillnin një regjim mbikëqyrjeje që mbyt inovacionin.

Legjislacioni gjithashtu do të godasë të ashtuquajturat portofola “unhosted” – të mbajtura nga individë, jo nga shkëmbime – duke u kërkuar atyre të mbajnë regjistrime të transaksioneve të kriptove dhe të njoftojnë autoritetet përkatëse në rast të një transaksioni me vlerë 1000 euro ose më shumë.

“Recetë për katastrofë” 

Ligjvënësit nga Komiteti i Parlamentit të BE për Çështjet Ekonomike dhe Monetare (ECON) dhe Komiteti për Liritë Civile (LIBE) mbështetën tekstin e propozuar me 93 vota, kundër 14 dhe 14 abstenime.

Parlamenti Evropian do të votojë për të gjatë seancës së tij plenare të ardhshme përpara se negociatat e njohura si bisedimet “trilog” të fillojnë midis parlamentit të BE-së, Komisionit dhe Këshillit.

“Ne kemi humbur një betejë, por kjo është larg përfundimit,” shkroi në Tëwitter pas votimit Patrick Hansen, kreu i strategjisë për financat e decentralizuara (DeFi) Unstoppable Finance.

Ai e quajti tekstin një “recetë për katastrofë” që do t’i bënte transferimet e kriptove më të rënda dhe më pak të sigurta.

Regjimi i raportimit, argumentoi ai, do të krijonte “honeypots të të dhënave personale” brenda kompanive private të kriptove dhe agjencive qeveritare që do të ishin në rrezik të lartë hakerimi.

Regjistri publik i subjekteve me rrezik të lartë 

Komisionet parlamentare duan gjithashtu që Autoriteti Bankar Evropian (EBA) të krijojë një regjistër publik të ofruesve të shërbimeve të aseteve të kriptove që mund të përballen me një rrezik të lartë të pastrimit të parave dhe aktiviteteve të tjera kriminale, duke përfshirë një listë të bizneseve që nuk janë në përputhje.

Përpara se të vihen në dispozicion të përfituesve asetet e kriptove, ofruesit duhet të verifikojnë që burimi i transferimit nuk i nënshtrohet masave kufizuese dhe se nuk ka rreziqe të pastrimit të parave ose financimit të terrorizmit.

Gjatë debatit të së enjtes, bashkëraportuesi Eero Heinäluoma tha se një goditje ndaj pastrimit të parave ishte e nevojshme pas pushtimit rus të Ukrainës, i cili shkaktoi një valë sanksionesh globale kundër zyrtarëve të qeverisë ruse dhe oligarkëve.

Ndërsa rubla ruse është shtrënguar nën sanksionet, Bitcoin dhe kriptovalutat e tjera janë rritur, duke nxitur spekulimet se ato mund të përdoren për të anashkaluar bllokadën ekonomike.

Nuk ka pragje minimale 

Komisioni kishte propozuar zbatimin e rregullit të gjurmueshmërisë për transfertat me vlerë 1000 euro ose më shumë, por sipas marrëveshjes parlamentare ndërpartiake, të gjitha transferimet do të ishin në fushëveprim.

Urtasun tha se heqja e pragut e sjell projektligjin në përputhje me rregullat nga Task Forca globale e Veprimit Financiar që përcakton standardet për luftën kundër pastrimit të parave.

Ai tha se një përjashtim për transfertat me vlerë të ulët nuk do të ishte i përshtatshëm, pasi përdoruesit e kriptove mund të shmangnin rregullat duke krijuar një numër pothuajse të pakufizuar transferimesh.