“Pema e bukes” – Ndryshimet klimatike sjellin ‘ushqimin e se ardhmes’ nga ky frut alternativ!

Ndoshta nuk e keni vënë re mes fluksit të lajmeve të këqija që lidhen me pasojat e tanishme dhe të ardhshme të ndryshimit të klimës, por një nga efektet e mundshme afatmesme të rritjes së temperaturave globale mund të jetë zhdukja, ose të paktën një ulje e ndjeshme e vëllimit të disa kulturave tradicionale: grurë, elb, oriz… Të gjitha të lashtat nga të cilat varet siguria jonë ushqimore: nëse do të rrezikoheshin vërtet, cilat do të ishin alternativat? Një nga këto sugjerohet në këtë studim nga Universiteti Northwestern, i cili analizoi mundësinë e zgjedhjes së pemës së bukës (Artocarpus altilis) si “ushqim i së ardhmes”, dhe zbuloi se është shumë i lartë.

Pema e bukës, e cila e ka origjinën në Paqësor dhe gjatë shekujve është sjellë edhe në Amerikë dhe Afrikë, është një nga ushqimet më të zakonshme në rajonet tropikale ku rritet. Autorja e parë e studimit, Lucy Yang, i krahason frutat e saj me patatet që rriten në një pemë: ato janë shumë ushqyese dhe kanë një larmi përdorimesh në kuzhinë (përfshirë mundësinë e transformimit në miell, prandaj edhe emri i bimës). Për më tepër, frutat e bukës janë veçanërisht rezistente: është gjithashtu nga ky konsideratë që Yang dhe kolegët u përpoqën të përpiqen të kuptojnë se si do të shkojë buka në vitet e ardhshme. Për të zbuluar, ekipi së pari identifikoi se cilat janë kushtet ideale klimatike për rritjen e bimëve, pastaj i krahasoi këto të dhëna me modelet klimatike të projektuara për njëzet vitet midis 2060 dhe 2080, duke kërkuar zona të botës ku kushtet do të jenë akoma të përshtatshme.

Ekipi përdori dy modele të ndryshme për të studiuar evolucionin klimatik të zonës së frutave të bukës: një në të cilin njerëzimi arrin të arrijë të gjitha objektivat e të gjitha traktateve të nënshkruara vitet e fundit dhe të stabilizojë emetimet e CO2, të tjera në të cilat kompania dështon. Rezultatet janë në të dy rastet inkurajuese: në krahasim me bimët e tjera që do të pësojnë një reduktim të konsiderueshëm në shpërndarjen e tyre, ajo e pemës së bukës do të tkurret me vetëm 4%, si në skenarët më të mirë ashtu edhe në ato më të këqijtë. Ka më shumë: zona të mëdha të Afrikës, ku sot frutat e bukës pothuajse mungojnë, do të bëhen një habitat ideal për bimën, e cila mund të bëhet burimi i ri kryesor i ushqimit, duke zëvendësuar të lashtat tradicionale të cilat, siç kemi parë, do të shkojnë keq e më keq. Studimi sugjeron gjithashtu të shikoni bimë të tjera të papërdorura për t’u përpjekur të kuptoni nëse ka ndonjë që mund të përfaqësojë një mundësi të ngjashme me atë të frutave të bukës.