Pse Bitcoin po rritet përsëri?

Bitcoin po rritet më lart, duke arritur në 35,000 dollarë për herë të parë që nga maji 2022. Është rritur 20% gjatë pesë ditëve të fundit.

Kriptovaluta e famshme e paqëndrueshme është më shumë se dyfishuar në vlerë këtë vit pasi investitorët rriten të entuziazmuar për mundësinë e blerjes së fondeve bitcoin që tregtohen në bursat e modës së vjetër në vend që të merren me platforma kripto më pak të rregulluara dhe ndonjëherë të skicuara ( shih: FTX, Binance, et al).

Raundi i fundit i emocioneve erdhi pasi fondi i tregtuar në shkëmbim BlackRock për bitcoin u shfaq në një listë të kontrolluar nga Depository Trust and Clearing Corp., një shtëpi kleringu e operuar nga Nasdaq për aksionet dhe ETF-të, sipas Reuters.

BlackRock aplikoi në qershor për të regjistruar një ETF spot bitcoin, i cili është në pritje të miratimit. Kompania është ofruesi më i madh i ETF-ve në botë, duke menaxhuar triliona dollarë asete. Një ETF BlackRock bitcoin do t’i jepte kriptomonedhës një ndjenjë të re legjitimiteti. “Ky listim në DTCC nuk do të thotë që fondi është nisur në të vërtetë ose se kjo do të ndodhë në mënyrë të pashmangshme,” tha Samer Hasn, analist i tregut në brokerimin online XS.com. “Megjithatë, mund të duket si pjesë e përgatitjeve të BlackRock për të nisur së shpejti ETF.” Kompani të tjera gjithashtu kanë aplikuar për miratim për të nisur ETF të ngjashme të bitcoin, duke përfshirë Grayscale Investments.

Megjithëse Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim kishte vendosur kundër ETF-së së Grayscale, një panel prej tre gjyqtarësh për Gjykatën e Apelit të DC në gusht hodhi poshtë vendimin e rregullatorit. Paneli tha se rregullatori kishte dështuar të shpjegonte në mënyrë adekuate pse e refuzoi aplikimin e firmës. Kjo ka ndihmuar në rritjen e kriptomonedhave gjatë gjithë verës. Megjithatë, SEC nuk e ka miratuar fondin dhe investitorët mund të dalin para skive të tyre. “Unë mendoj se këto rritje të shpejta të bitcoin janë disi të ekzagjeruara,” tha Hasn. “Shqetësimet rregullatore dhe legjislative janë ende duke e turbulluar këtë treg dhe nuk shoh mundësi së shpejti për të larguar këto shqetësime ndërsa betejat ligjore vazhdojnë.”

Por ka një arsye tjetër pse bitcoin mund të rritet: frika. Ndërsa investitorët kërkojnë të diversifikojnë portofolet e tyre në periudha të pasigurta, disa i drejtohen bitcoin-it, për ironi si një lloj strehë e sigurt dixhitale. Ndonjëherë i quajtur “ari dixhital”, bitcoin është bërë një mënyrë për investitorët që të degëzohen përtej aksioneve dhe obligacioneve tradicionale.