Rënia e kërkesës, qeveria franceze do të shpenzojë 200 milionë euro për të mbështetur prodhuesit e verës

Qeveria franceze po ndan 200 milionë euro (171.6 milionë £) për të shkatërruar verërat e tepërta dhe për të mbështetur prodhuesit. Vendimi vjen mes një kokteji problemesh për industrinë, duke përfshirë një kërkesë në rënie për verë pasi më shumë njerëz pinë birrë artizanale.

Mbiprodhimi dhe kriza e kostos së jetesës po godasin gjithashtu industrinë. Shumica e 200 milionë eurove do të përdoren për të blerë aksione të tepërta, me alkoolin që shitet për përdorim në artikuj të tillë si dezinfektues duarsh, produkte pastrimi dhe parfum.

 

 

Në një përpjekje për të reduktuar mbiprodhimin, paratë do të jenë gjithashtu në dispozicion për vreshtarët për të kultivuar produkte të tjera, si ullinjtë. Në derdhjen e parave në industri, qeveria franceze synon të ndalojë “kolapsin e çmimeve… në mënyrë që prodhuesit e verës të mund të gjejnë përsëri burime të ardhurash”, tha Ministri i Bujqësisë Marc Fesneau.

Pavarësisht nga ndihma financiare, një fond fillestar i BE-së prej 160 milion €, të cilin qeveria franceze e rriti deri në 200 milion € – industria e verës duhet “të shikojë nga e ardhmja, të mendojë për ndryshimet e konsumatorit…dhe të përshtatet”, shtoi ai.

Të dhënat e Komisionit Evropian për vitin deri në qershor tregojnë se konsumi i verës ka rënë 7% në Itali, 10% në Spanjë, 15% në Francë, 22% në Gjermani dhe 34% në Portugali, ndërsa prodhimi i verës në të gjithë bllokun – zona e prodhimit të verës më e madhe në botë – u rrit 4%.