Si të bëheni një menaxher më i mirë

Të jesh një menaxher i mirë është punë e vështirë. Është një gjë të ndihmosh ekipin tënd në një detyrë ose projekt për tu përmbushur në afat, por është një gjë krejtësisht tjetër të ndihmosh anëtarët e ekipit të rriten dhe zhvillohen si individë brenda organizatës suaj. Dhe për fat të keq, kjo është ajo ku shumë menaxherë dhe drejtues dështojnë. Ne jemi kaq të varur nga listat tona të detyrave dhe nga jeta jonë e përditshme, saqë rrallë herë shikojmë lart për të vërejtur se çfarë po ndodh me të tjerët rreth nesh. Gjë që mund ta bëjë vërtet të vështirë reagimin dhe stërvitjen e ekipit tuaj për rritje dhe zhvillim.

Vrojtimi i njerëzëve

Një pjesë e të qenit një menaxher i mirë është aftësia për të qenë kurioz për emocionet tuaja, si dhe për të atyre që menaxhoni. Unë e quaj këtë ushtrim Vrojtimi I njerëzëve. Ky ushtrim i thjeshtë është diçka që me shumë mundësi e keni bërë shumë si fëmijë i vogël, pa e ditur. Por ndërsa rritemi, aftësia jonë për t’u lidhur dhe për të njohur emocionet e të tjerëve bëhet gjithnjë e më pak prioritet. Kjo është ajo ku shumë prej nesh dështojnë si menaxherë dhe udhëheqës. Kjo është arsyeja pse unë shpesh sugjeroj që klientët tanë të stërvitjes së biznesit të bëjnë një ushtrim me njerëzit që shikojnë shpesh për të mprehur aftësitë e tyre.

Si funksionon? Në jetën tuaj të përditshme, filloni të shikoni ata rreth jush në zyrë dhe jashtë në botë. Pse Linda reagoi ashtu kur bëri atë gabim në raportin mujor? Pse Xhorxhi reagon në këtë mënyrë kur merr lëvdata gjatë mbledhjes javore? Pse komshiu juaj reagoi ashtu kur ju i ofruat t’i ndihmonit të kalonin javën e kaluar? Pse u mërzit bashkëshorti juaj kur ju humbët darkën? Të gjithë kanë një arsye dhe një emocion pas veprimeve të tyre, si me gojë ashtu edhe të pathëna dhe sa më shumë t’u kushtoni vëmendje atyre që ju rrethojnë, aq më të aftë do të bëheni në njohjen e arsyes së këtyre veprimeve.

Dhe në të njëjtën kohë, sa më shumë të filloni të kuptoni se çfarë i bën të tjerët të sillen në atë mënyrë, do të filloni të vini re modele të ngjashme në sjelljen tuaj dhe mund të filloni të ndërmerrni hapa për të ndryshuar mënyrën se si reagoni ndaj stimujve të caktuar. Kjo do t’ju bëjë një udhëheqës edhe më të mirë për ekipin tuaj.

Inteligjenca Emocionale

Inteligjenca emocionale luan një rol të madh në aftësinë tuaj për të udhëhequr ekipin tuaj. Dhe kjo është një aftësi që duhet të ushtrohet dhe praktikohet shpesh në një nivel të ndërgjegjshëm. Pra, merrni kohë për të kuptuar ata përreth jush, investoni në të kuptuarit se çfarë i bën anëtarët e ekipit tuaj të lulëzojnë dhe përdorni këtë për t’u rritur së bashku si një ekip. Biznesi juaj do të jetë shumë më i fortë për shkak të saj.