Si të zbuloni programin që po monitoron atë që shkruani në telefonin tuaj?

Nëse keni akses në llogarinë tuaj bankare përmes telefonit tuaj, si dhe në aplikacione të tjera të ndjeshme, duhet të jeni të vetëdijshëm për programet e keylogger.

 

Këto lloj programesh mund të vjedhin informacione të rëndësishme nga telefoni juaj pa e vënë re. Kriminelët mund t’i përdorin këto programe për të mësuar fjalëkalimet tuaja, numrat e kartës së kreditit dhe më shumë.

Çfarë është një “kiloger”?

“Kyloger” është softuer që gjurmon atë që shkruani. Sa herë që shkruani diçka, ai regjistron tastet që shtypni dhe rendin në të cilin i prekni. Disa kompani përdorin një “kiloger” për të gjurmuar punonjësit ndërsa ata punojnë, por versionet me qëllim të keq i ndihmojnë hakerat të vjedhin të dhëna të vlefshme të përdoruesit.

Ekziston një softuer i tillë për PC dhe telefon celular, dhe ato për telefonat mund të jenë më të rrezikshëm sepse më shpesh neglizhohet siguria e telefonit.

Si të zbuloni një “kile” në telefon?

Ky lloj softueri është më i vështirë për t’u zbuluar se malware të tjerë. Megjithatë, ata kanë disa simptoma për t’u kujdesur. Një nga shenjat më të mëdha sinjalizuese për të qenë një “pounder” është vonesa në shtypje. Një përgjigje e vonuar ndaj shkrimit tuaj mund të jetë shkak për shqetësim.

Gjithashtu kini kujdes për performancën e degraduar. Kohët e vonuara të përgjigjes, problemet e aplikacioneve dhe grafikave mund të jenë shenja paralajmëruese. Këto probleme mund të nënkuptojnë se telefoni po përpunon më shumë informacion se zakonisht, veçanërisht nëse ndryshimi është i papritur. Po kështu, mbinxehja mund të jetë një shenjë se diçka po funksionon në sfond, veçanërisht nëse ndodh kur nuk keni asnjë aplikacion të hapur.

Për të zbuluar nëse keni një “kilometër” në telefonin tuaj, mund të skanoni dyqanin Google Play. Në cilësimet e aplikacionit, gjeni opsionin “Luaj mbrojtur” dhe kryeni një skanim. Pastaj telefoni juaj do të përpiqet të gjejë të gjitha aplikacionet e dëmshme në telefon.

Telefonat Apple nuk e kanë këtë opsion, por aplikacione të tilla si Avast ose Norton 360 mund të shkarkohen.

Si të hiqni “kiloger”?

Nëse keni zbuluar se keni një “kilologger” në telefonin tuaj, keni disa mundësi për ta hequr atë. Është më e lehtë të përdorësh hapat e sugjeruar nga aplikacioni i skanimit të malware. Bëni këtë dhe rindizni telefonin tuaj.

Për më tepër, mund të kërkoni dhe hiqni manualisht aplikacione të dyshimta. Nëse gjithçka tjetër dështon, gjithmonë mund ta rivendosni pajisjen në gjendje fabrike, por në atë rast do të humbni të gjitha të dhënat tuaja.