Sistemet më të mira të ngrohjes për shtepinë tuaj

Efikasiteti i energjisë duhet të jetë një shqetësim i rëndësishëm për pronarët e shtëpive në të gjithë botën.   

Një, ul kostot ndërsa potenciali i kursimit të efiçiencës së energjisë bëhet më i qartë, dhe dy, kontribuon në përpjekjet gjithnjë e më urgjente për të ruajtur dhe mbrojtur mjedisin. Ka shumë mënyra për të rritur efikasitetin e energjisë në shtëpinë tuaj, duke përfshirë instalimin e dritareve të reja, rregullimin e izolimit dhe më shumë. Sidoqoftë, kryesor midis ndryshimeve që mund të bëni në shtëpi është instalimi i një sistemi ngrohje me efektshmëri të energjisë. 

Këtu, ne zbërthejmë opsionet e ndryshme – dhe çfarë dimë për secilën. Në thelb është thjesht ajo që tingëllon si: një sistem ngrohje që do të përdorë vetëm atë energji që i nevojitet për të ngrohur shtëpinë tuaj, duke ulur kështu konsumin dhe koston në të njëjtën kohë.

Llojet e sistemeve të ngrohjes

Sistemet e ngrohjes nën dysheme

Ky lloj i ngrohjes së shtëpisë ngroh dhomat përmes tubave të ndërtuar nën dysheme. Ndërsa mund të tingëllojë disi moderne (ose edhe luksoze), ideja ka ekzistuar për shekuj me radhë, që daton që nga Roma e lashtë. Fakti që është ende në përdorim sot duhet t’ju japë një ide për efektivitetin e saj të përgjithshëm. Ashtu si me çdo metodë ngrohje edhe pse, ajo ka të mirat dhe të këqijat e saj:

Pro

Sistemet e ngrohjes nën dysheme janë shumë efikase në energji. Nxehtësia shpërndahet në mënyrë të barabartë në dhoma.

Kundër

Instalimi është i vështirë, veçanërisht kur një shtëpi është ndërtuar tashmë. Sistemet AC duhet të jenë të ndara. Ngrohja dhe ndryshimi i temperaturës, megjithëse janë efikase në energji, janë relativisht të ngadalta. 

Sistemet e Ngrohjes së Kaldajave

Një sistem i ngrohjes së bojlerit funksionon duke qarkulluar ujë të nxehtë (ose avull) nga një njësi e bojlerit përmes tubave në mënyrë që të mund të lëshojë nxehtësi në dhomat në të gjithë shtëpinë. Dhe ndërsa disa e shikojnë këtë si një mundësi disi të modës së vjetër ose “tradicionale”, njësitë moderne mund të jenë shumë efikase në energji. Kjo është pjesërisht sepse sistemet thjesht janë krijuar më mirë sot (me një vëmendje specifike për vlerësimet e efikasitetit). 

Por kjo është gjithashtu sepse ngrohja përmes kaldajave mund të jetë në përputhje me sistemet e kontrollit inteligjent si Nest, të cilat sigurojnë që të përdoret vetëm sasia minimale e energjisë e nevojshme për të ngrohur shtëpinë. E vetmja pengesë e mundshme është se kaldaja ndonjëherë mund të jetë e zhurmshme.

Pro

Kaldaja të reja janë mjaft efikase. Ngrohja dhe ndryshimi i temperaturës janë gjithashtu të shpejta.

Kundër

Radiatorët (të cilët lëshojnë nxehtësinë në dhoma) mund të jenë të papërshtatshëm. Sistemet AC duhet të jenë të ndara.

Sistemet ajrore të detyrueshme 

Një sistem ajri i detyruar është një opsion popullor modern që ngroh (ose ftoh) një shtëpi përmes një pajisje dhe një rrjeti të kanaleve të ajrit dhe tubave. Mënyra më e thjeshtë për të menduar është që ajri të nxehet dhe më pas të përhapet direkt në dhoma (në krahasim me lëshimin nga një radiator ose sistem në dysheme).

Pro

Këto sisteme janë përgjithësisht mjaft të përballueshme dhe mjaft efikase. Ndryshimet e temperaturës ndjehen shpejt. Një sistem i ajrit të detyruar gjithashtu mund të prodhojë ajër të freskët, duke e bërë atë një zgjidhje të plotë të ngrohjes dhe AC.

Kundër

Këto sisteme mund të hedhin grimca në dhoma, duke shkaktuar nevojë për filtra në disa raste. Tani është e mundur që shtëpitë të përdorin energji diellore, energji të erës, madje edhe bateri të mëdha për të furnizuar me aspekte të ndryshme shtëpitë. Dhe ndërsa këto teknologji përmirësohen dhe bëhen më të arritshme, standardet e ngrohjes mund të zhvendosen.

Ky është një lloj përpjekje eko-miqësore në të cilën mund të kontribuoni duke kërkuar një mënyrë më efikase për të ngrohur shtëpinë tuaj – për të mos përmendur që do të kurseni pak para në faturën tuaj të energjisë gjatë procesit! 

Sistemet e ngrohjes gjeotermale

Sistemet e ngrohjes gjeotermale tërheqin nxehtësinë nga toka për të furnizuar me energji një shtëpi. Ndërsa shumë nga sistemet për të cilat ne diskutojmë në lidhje me efikasitetin e energjisë janë ose të reja ose të sapopullarizuara, sistemet gjeotermale kanë qenë në përdorim për disa dekada. Përkundër kësaj, disa sisteme gjeotermale mund të jenë shumë më efikase sesa sistemet tradicionale HVAC.

Pro

Pompat që furnizojnë këto sisteme ngrohje janë të lira për tu operuar, duke i bërë këto sisteme në përgjithësi mjaft të përballueshme. Këto sisteme zgjasin për një kohë të gjatë dhe zakonisht kërkojnë mirëmbajtje minimale. Tërheqja e nxehtësisë nga toka (dhe depozitimi i nxehtësisë së shtëpisë në tokë kur e ktheni sistemin në ftohje) është një praktikë efikase dhe e qëndrueshme që minimizon emetimet.

Kundër

Ndërsa mirëmbajtja është e lirë, kostoja fillestare e instalimit të një sistemi gjeotermik mund të jetë e lartë. Sistemet gjeotermale mund të jenë përçarëse për tu instaluar dhe mund të ndërtohen vetëm në disa site, duke i bërë ato disi më pak të përshtatshme se disa alternativa.

Burimi: Radari.al