SpaceX prezanton projektin “Starlink për telefona”

Kompania SpaceX ka zbuluar më shumë detaje në lidhje me planet e saj për një shërbim satelitor të destinuar për telefona përmes një faqe interneti kushtuar Starlink.

Faqja e re për “Starlink Direct-to-Cell” premton “mbulim të kudondodhur” nga “kullat telefonike të vendosura në hapësirë” që do të funksionojnë mbi rrjetin standard LTE. Informacioni në dispozicion aktualisht thotë se shërbimi i tekstit do të jetë i disponueshëm në 2024, dhe shërbimet e zërit, të dhënave dhe IoT në 2025.

Sot, lidhja e telefonave me satelitët kërkon pajisje të mëdha, të ndërtuara për qëllime të tilla, si telefonat e vjetër fiks. Nëse ju duhet të dërgoni mesazhe vetëm në situata urgjente, Apple e ofron atë opsion, por kërkon të jeni brenda dritares së lidhjes, të mbani telefonin në dorë dhe të monitoroni aplikacionin për një sinjal. Megjithatë, Starlink dëshiron të ofrojë lidhje të plotë me harduerin e zakonshëm të telefonave të mençur.

Në këtë projekt, Starlink ka partneritet me kompaninë T-Mobile, e cila do të lërë mënjanë një pjesë të spektrit të saj 5G për t’u përdorur nga satelitët Starlink të gjeneratës së dytë. Në këmbim, Starlink do të lejojë telefonat e T-Mobile të kenë qasje në rrjetin satelitor, duke i dhënë ofruesit “mbulim pothuajse të plotë” në SHBA.

Qëllimi i drejtorit ekzekutiv të SpaceX, Elon Musk është që “mos të ketë zona të vdekura të telefonave askund në botë”.

Konstelacioni ekzistues prej 4,265 satelitësh nuk është i pajtueshëm me shërbimin e ri celular, kështu që Starlink do të duhet të lëshojë një seri të re mikrosatelitësh me modemin e nevojshëm eNodeB në vitet e ardhshme. Ndërsa numri i satelitëve rritet, funksionet e zërit dhe të të dhënave do të bëhen më të disponueshme.

Direct-to-Cell fillimisht do të jetë vetëm një shërbim mesazhesh, me konkurrencë të drejtpërdrejtë nga veçoria satelitore Emergency SOS e Apple, e cila është pjesë e iOS 15. Ekziston edhe Snapdragon Satellite i Qualcomm, i cili dërgon mesazhe me tekst nga orbita në telefonat celularë me Android duke përdorur Iridium plejadë.