Të punosh nga shtëpia nuk është edhe aq e pëlqyshme nga praktikantët, ja arsyet

Shumica e punonjësve pëlqejnë të punojnë nga shtëpia, por praktikantët nuk ndajnë të njëjtën ndjesi. Në fakt, 70% e praktikantëve e shohin negativisht punën në distancë, sipas një studimi nga Glassdoor, një faqe që merret me orientimin e karrierës. Ndërkohë, kjo përshtypje është për 40% të punonjësve me kohë të pjesshme dhe të plotë.

Mospërputhja e gjerë sugjeron që punëdhënësit – të cilët po përpiqen të përcaktojnë raportin më të përshtatshëm të punës personale me atë në shtëpi – mund të hasin shumë vështirësi duke i bërë të gjithë të lumtur në mjedisin aktual të punës pandemike.

Pjesa më e madhe e vlerës së praktikës vjen në ndërveprimet që punonjësit e moshës së kolegjit kanë me anëtarët e vjetër të një organizate, si menaxherët dhe drejtuesit, të cilët shpesh luajnë një rol mentoruesi për ta. Por, statistikat ndryshojnë kur vjen puna te punonjësit e tjerë në kompani. Shumë prej tyre janë në faza të ndryshme të jetës në krahasim me studentët e kolegjit. Shumë prindër, për shembull, vlerësojnë fleksibilitetin e zgjedhjes për të punuar nga shtëpia.

Glassdoor analizoi rishikimet e punës në internet nga qershori deri në shtator 2021. (Shumë praktika në kolegj ndodhin gjatë verës.) Një praktikant që e shihte punën në distancë në një kontekst negativ e renditi atë si “kundër” në vend të “pro”.

Perceptimi negativ i punës në distancë midis praktikantëve është rritur nga rreth 50% dhe 58% në verën e 2019 dhe 2020, respektivisht.

Ndërkohë, punonjësit e tjerë kanë arritur ta shohin punën në distancë më të favorshme gjatë rrjedhës së pandemisë pasi janë mësuar me fleksibilitetin.

Rreth 77% e punëtorëve në përgjithësi kanë shijuar punën nga shtëpia, sipas një sondazhi të publikuar javën e kaluar nga Grant Thornton, një firmë konsulence. Pothuajse gjysma – ose 46% – thanë se do të kërkonin një punë tjetër nëse do të detyroheshin të ktheheshin në zyrë.

“Larg nga të qenit një barrë e nevojshme, [punëtorët] treguan fuqimisht se ata kanë shijuar aftësinë për të punuar nga shtëpia,” sipas raportit. “Edhe pse fillimisht ishte mandatuar për arsye sigurie, punonjësit vlerësuan përfitimet nga ekuilibri punë-jetë.”

Raporti zbuloi se 38% e të anketuarve mezi prisnin të ktheheshin fizikisht në punë, megjithëse jo domosdoshmërisht me kohë të plotë.

“Sigurisht, shumica e punonjësve duket se vlerësojnë fleksibilitetin e ofertave të punës në distancë, por nuk është një ndjenjë universale,” tha Zhao.