Voskopoja, destiacion i turizmit shqiptar i çdo stine

Voskopoja mbart me vete krahas bukurisë së natyrës edhe histori e kulturë të pasur.

Fshati ngjan më tepër me një cep të vogël parajse ku mund të shijosh natyrën dhe ajrin e pastër, të prekësh nga afër një kulturë dhe traditë të lashtë, të vizitosh dhe të intrigohesh nga kishat e tij, të ecësh në rrugët e kalldrëmta dhe të shohësh shtëpitë e ndërtuara me gurë.

Ndodhet vetëm 18 kilometra larg nga qyteti i Korçës dhe për të shkuar atje nuk ka asnjë pengesë. Infrastruktura rrugore është favorizuese për këtë pikë turistike e cila nga viti në vit shënon rritje të shifrave të turistëve.

Fshatit nuk i mungojnë as turistët e huaj të cilët orientohen përmes guidave dhe të organizuar për të vizituar qoftë zonat me bukuri natyrore, qoftë monumentet e kulturës që Voskopojës nuk i mungojnë.

SHTYPSHKRONJA E VOSKOPOJES

Voskopoja është ndërtuar nga një princ i Muzakajve, Petro Muzaka në vitin 1338 dhe më pas u bë një qytet i madh me plot 20 mijë banorë e që kishte marrëdhënie tregtare me Venedikun, Vjenën etj.

Rreth vititi 1632 u themelua Akademia dhe Shtypshkronja e ndërtuar në në Manastirin e Shën Mërisë më 1712, Shën Kollit më 172 të pikturuara nga David Selenica.

Më 1714 Grigor Deda solli një shtypshkronjë nga Venediku dhe kështu nisi punën shtypshkronja “Shën Llukaj”që ëmblemë kishte Kaun që shtypej në kopertinat e librave.

Nxënës i Akademisë ka qenë dhe Dhaskal Todri. Në Arkivin e Shtetit ruhen 18 libra të kësaj shtypshkronje.