WhatsApp prezanton Channels

Aplikacioni popullor WhatsApp ka marrë një funksion të ri të quajtur Channels.

Funksioni i kanaleve sjell një formë të ndryshme komunikimi në aplikacionin më të njohur të bisedës në botë. Kjo veçori është krijuar për transmetime nga një në shumë dhe për të qenë një “mënyrë private për të mbajtur gjurmët e asaj që ka rëndësi”. Një kanal mund të krahasohet me një burim në Twitter, por pa të gjitha metrikat dhe përgjigjet. WhatsApp ka vënë re se qeveritë, agjencitë e tranzitit, markat dhe të tjerët po kërkojnë një vend të ri për të ndarë lajmet e tyre të rëndësishme dhe i sheh kanalet e tij si një zgjidhje.

Në një farë mase, Kanalet janë gjithashtu një mjet për krijuesit, një vend për ata që kanë një audiencë të cilit duan t’i “dërgojnë mesazhe me tekst, foto, klipe, ngjitëse dhe sondazhe”. Kompania ka një plan për të ndërtuar një sistem pagese dhe shërbime të tjera të fitimit të parave në kanale. Përdoruesi mund të gjejë kanale duke i kërkuar në WhatsApp ose duke shfletuar në drejtorinë e sapo menaxhuar dhe të shohë përditësimet e tyre më të fundit në seksionin e Statusit.

WhatsApp thotë se privatësia është një pjesë kryesore e kësaj përvoje të re, kështu që informacioni i administratorit të kanalit nuk ndahet, ndërsa aplikacioni ruan vetëm 30 ditë histori të kanalit.

Administratorët madje mund të çaktivizojnë pamjet e ekranit dhe përcjelljen e përmbajtjes, duke siguruar kështu që ajo që është në kanal të qëndrojë atje. Megjithatë, nuk ka enkriptim nga fundi në fund, kështu që kanalet trajtohen më shumë si mesazhe me biznese, të cilat gjithashtu nuk janë plotësisht private. Megjithatë, kompania thotë se janë duke menduar për mënyrat për të enkriptuar disa kanale.

Ardhja e Kanaleve ishte e pritshme sepse Telegram prej vitesh ka funksion të ngjashëm me të njëjtin emër, i cili synohet edhe për transmetimin e përmbajtjeve në mënyrë “një me shumë”. Instagram gjithashtu ka kanalet e veta të transmetimit. Në këtë mënyrë, WhatsApp po kthehet shpejt në diçka më shumë sesa thjesht një aplikacion mesazhesh. Më parë prezantoi aftësinë për të lidhur pajisje të shumta me të njëjtën llogari, shtoi sondazhet dhe aftësinë për të bërë blerje, ndryshoi sistemin e Statusit, përmirësoi bisedat në grup dhe më shumë.

WhatsApp po i merr gjërat ngadalë me Channels, planifikon të prezantojë kanale me organizatat kryesore globale, si dhe organizatat në Kolumbi dhe Singapor, dhe fillimisht kjo veçori do të jetë e disponueshme vetëm në ato vende. Pas kësaj, ai do të zgjerohet në tregje të tjera në muajt në vijim.